Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

10 ok, amiért szeretek Frankfurtban élni

17.pngEurópai Központi Bank

2012. májusában látogattam el először Frankfurtba, hogy az alig néhány hónappal a májusi látogatásunkat megelőzően odaköltöző öcsémet meglátogassam. Egy hosszú hétvégére érkeztünk az unokatestvéremmel, egyrészt, hogy időt töltsünk együtt hárman, másrészt, hogy megismerkedjünk a testvérem új, választott otthonával.

Akkor még Londonban éltem, élveztem a pörgését, sokszínűségét, másságát. A közvetlen forrásnál merítkezhettem meg az angol nyelvben, végre a sok tanulás beért és folyékonyan beszélhettem a kedvenc idegen nyelvemen. Az első néhány keserves hónap után azt is megértettem, hogy mit mondanak nekem, mert a középfokú nyelvtudásom ellenére a fülem nem állt rá a különböző dialektusokra, időbe telt amíg mindent kihallottam. És mennyire élveztem, amikor két mondat meghallgatása után kapásból tudtam, hogy a velem szemben álló skót, angol, ír, amerikai vagy ausztrál. Felismertem az akcentusokat is, a kemény olaszt, a pösze spanyolt, a ropogós oroszt és a szélesen artikuláló magyart is. Rengeteg barátot is szereztem Európa különböző országaiból, tetszett, hogy minden új, érdekes, izgalmas és egyben kihívást rejtő.

Mindezt csak azért osztottam meg mint bevezető, hogy jobban érthető legyen miért voltak először ellentétes érzéseim Frankfurttal kapcsolatban. Londonból megérkezve a komplett város egy kellemes, langyos kertvárosnak tűnt, nem is értettem, hogy mit keres itt a testvérem. Hát ez lenne a nagy Frankfurt az óriási repterével?! Hiszen olyan csend és nyugalom honolt a repülőtéren, mintha valami apró mediterrán sziget fapados fészkében szálltunk volna le. A belvárosban is 15 perc alatt bent voltunk. Bezzeg a Heathrow, az biztos hogy nagy, mert oda két órát kellett vonatoznunk és mindenki úgy rohangált fel és alá mint egy fejvesztett csirke. Aztán ott volt a német nyelv is. Létezik normális ember, aki önszántából szeretné megtanulni? Hogy én azt valamikor majd nulláról feltornázom?

Mindezen gondolatok ellenére tetszett Frankfurt, csak akkor még úgy gondoltam, hogy hiányozna a csillogás és pörgés, amelyet Londonban tapasztaltam.

Végül 2013 szeptemberében költöztem ide, kicsivel több mint egy évvel az első látogatásom után. Mondhatom, hogy egy fejben meghozott döntést volt, mert szívesebben költöztem volna a meleg Spanyolországba. Mérlegeltem, hogy habár sem németül, sem spanyolul nem beszéltem, mégis Németországban élt egy családtagom, így biztonságosabbnak tűnt odaköltözni. Tudtam, hogy Londonban már nem akarok maradni - hirtelen fullasztó lett, hogy a város sohasem alszik, már nem élveztem azt a nyüzsgést, amely először teljesen elvarázsolt - emellett meg a testvérem is nagyon győzködött, hogy menjek Frankfurtba, így végül racionális okok miatt letettem a spanyolországi tengerparti álmaimról, és megérkeztem a városba, amely azóta is az otthonom. Ahová azzal a szent meggyőződéssel érkeztem, hogy én ebben a "faluban" maximum pár hónapot fogok élni, csak hogy adjak neki egy esélyt, aztán majd úgyis lelépek valahova (mondjuk Spanyolországba).

Természetesen azóta is itt élek, és ha bármikor is felmerült egy költözés lehetősége, akármennyire is csábító is volt a sok napsütés lehetősége, mindig elvetettem, mert rájöttem, hogy jobb helyet úgysem találnék Frankfurtnál. Melegebbet, olykor barátságosabbat, más nyelven kommunikálót bizonyára, de a teljes képet megvizsgálva, az összes faktort (pl. munka, fizetés, megélhetés, esetleges újabb nyelv megtanulásának lehetősége/kényszere, szórakozás, földrajzi elhelyezkedés) mindig arra jutottam, hogy most itt a legjobb.

Többször kérdezik tőlem, hogy miért szeretek itt élni, de mindig nehéz rá választ adnom. Csak mert jó itt, bukna ki minden egyes alkalommal a számon, de ez persze nem normális válasz, ezért általában a város szépségét, a könnyen bejárhatóságát és a kényelmességét említem. A napokban viszont jobban átgondoltam és összegyűjtöttem, hogy mik azok az okok, amiért ennyire jól és otthonosan érzem magam itt. Szóval, ha csak tíz dolgot említhetnék, amiért úgy gondolom, hogy ez egy nagyszerű és élhető város, akkor ezek lennének azok:

10. Hétvégére kiürül

Rengetegen dolgoznak hétfőtől csütörtökig vagy péntekig a városban, majd a hétvégén hazautaznak. Ezt nagyon jól megfigyeltem amikor még a hotelben dolgoztam. Hétfőnként csurig töltöttük a közel 600 szobás épületet néhány óra alatt, majd csütörtök és péntek reggel kiürítettük ugyancsak hamar. A sok ingázó miatt hétfőtől péntekig zsizseg a város, hétvégén pedig átkapcsol egy langyos, lassú, kellemes atmoszférára. Ez sokszor azzal is összefügg, hogy vasárnaponként Németországban az üzletek zárva tartanak, így természetesen nyugodtabbak az utcák, de azt nem mondhatom, hogy kihalt lenne. Van egyébként aki ezt hátrányként éli meg, én kifejezettem szeretem főleg a vasárnap nyugalmát és csöndjét.

1_5.pngChinesischer Garten

9. Nagyvárosi lehetőségek egy kisvárosban.

Frankfurt a közel 700 ezer lakosával nem számít nagyvárosnak, ám ha abból szempontból nézzük, hogy mennyi mindenre van lehetőségünk, akkor vetekszik egy főváros ajánlatával. Az éttermek rendkívül széles skálán mozognak, az összes kontinens képviseli magát a városban. Ha éppen kenguru, -vagy krokodilhúst kívántunk meg, esetleg ennénk egy igazán jó indiait, vagy szeretjük az afrikai konyhát, találunk kedvünkre valót. Ha ezeket az ételeket szívesen elkészítenénk otthon, akkor a hozzávalókat egyszerűen megvásárolhatjuk a számos nemzetközi ételeket kínáló boltban. Miután kövérre ettük magunkat, több éjjel-nappal nyitva tartó edzőterem várja a mozgásra vágyó látogatóit.
A kulturális életre sem lehet panasz, például több mint tíz mozi áll a helyiek rendelkezésére, ezek többségében a filmek eredeti nyelven is megtekinthetőek. Továbbá az Operaház (régi és új), színházak (angol nyelvű is), koncertek és a rendszeres kiállítások rengeteg programlehetőséget nyújtanak.

8. Tömegközlekedés

A kilenc metró -és kilenc S-Bahn (~hév) vonalával, a mindent behálózó villamos és busz járataival sok nagyváros is megirigyelhetné a tömegközlekedés lefedettségét. Természetesen főleg az S-Bahn vonalon többször előfordul a késés, de alapvetően Frankfurton belül és a szomszédos városokba nagyon hamar el lehet jutni. A másik dolog, hogyha veszünk egy vonaljegyet, akkor Frankfurt határán belül egy irányba akárhányszor átszállhatunk, nem kell újabb jegyet venni. A heti és havi bérlettel pedig hétköznaponként este hét óra után és egész hétvégén plusz egy személyt is magunkkal vihetünk.

7. Közlekedés biciklivel vagy gyalog

Biciklivel és gyalog is gyorsan lehet közlekedni, érdemes beruházni egy vasparipára, hogy ha megspórolnánk a havi közel 90 eurós bérletköltséget. A kölcsönzés is rendelkezésre áll, hogyha csak alkalmanként használnánk. A bicikliutak majdnem mindenhol ki vannak építve, ahol pedig a forgalomban kell vezetni ott meg az autósok nagyon elővigyázatosak. (A taxisok nem mindig). A kerékpáros közlekedés annyira elterjedt, hogy rengeteg anyukát vagy apukát látok az utcákon valamilyen óriási menő gyerekszállító biciklivel közlekedni.

6. A környező városok könnyen elérhetőek

Frankfurt ideális elhelyezkedése miatt rengeteg belföldi -és külföldi város közelíthető meg könnyedén néhány óra vezetés vagy buszos, vonatos utazás alatt. Csak hogy a nagyobbakat említsem, Köln, Düsseldorf, Stuttgart, München 2-4 óra alatt elérhetőek, külföldön például Prága, Amszterdam, Zürich, Strasbourg ugyancsak pár óra vezetéssel meglátogathatóak.

5. Repülőtér

Frankfurt fő repterét a belvárostól számítva 15 perc alatt el lehet érni tömegközlekedéssel. Onnan pedig a szélrózsa minden irányába lehet közvetlen járattal repülni. Természetesen nem a világ összes városába, de mivel Frankfurt egy jelentős átszállóhely a tengerentúli járatok esetében, így nekünk itt élőknek könnyebbséget ad, hogy megspórolunk plusz egy járatot.

4. Majna part

Sok várossal ellentétben, itt a víz mellett közvetlenül lehet sétálni, üldögélni, futni, görkorcsolyázni, a vizet bambulni, mert az autós forgalom a felső rakparton lett kialakítva. Többször előfordult, hogy nyáron korán biciklivel mentem dolgozni, és majdnem a teljes útvonal a folyó partján vezetett. Egyrészt üdítő volt, hogy az ember akadálymentesen, lámpák, autók és kereszteződések nélkül tudott haladni, másrészt látványnak sem volt utolsó az ébredező várost a vízpartról megfigyelni.

14.pngMajna part, Holbeinsteg nevű gyalogoshíd és jobbra kis részlet a Städel múzeumból

3. Parkok, állatok, természet

Emlékszem, hogy mennyire meglepődtem a megérkezésem után, hogy a városban milyen sok park és zöld terület elérhető. Ahol, bármily meglepő, élőlények is találhatóak. Nagyvárosban nőttem fel, így a verebeken és galambokon kívül nem találkoztam más állattal még a parkokban sem szabadon, itt Frankfurtban pedig vígan élnek az emberek között a mókusok, a ludak, a kacsák, a hattyúk, a nyuszik és vakondok. Persze vannak galambok és verebek is, de lenyűgözött, hogy egy elsőre csupa fém -és vasnak tűnő városban ennyi élőlény él szabadon.

2. Régi és az új keveredése

Mivel Frankfurtot a második világháború során sajnos több bombatámadás is érte, így igazán régi épületek már nincsenek a városban. Ennek ellenére a restaurálás során igyekeztek a házakat, templomokat, építményeket az eredeti állapotukba visszaállítani. Valójában nem túl régiek, de annak látszanak, ezért érhető tetten Frankfurt jellegzetes kettőssége, a régi és az új találkozása. Ez természetesen vagy tetszik valakinek, vagy sem, de mindenképpen ez az egyik olyan jellegzetessége a városnak, amely egyedülállóvá teszi. Én személy szerint - ezért is került második helyre a felsorolásban - nagyon szeretem, egy kellemes, bájos keveredés.

16.pngEschenheimer Turm

1. Nem akar megtartani

Tulajdonképpen az egész posztot egy rövid könyvrészlet inspirálta. Annyira találóan fogalmazta meg az író, hogy akik Frankfurtban élnek miért is szeretnek itt lenni, hogy tudtam, erről mindenképpen írnom kell. Az idézet 'Eva Demski: Frankfurt ist anders' című könyvéből való a 36. oldalról. Először álljon itt eredetiben, utána pedig lefordítom (legalábbis igyekszem) magyarra is.*

"Frankfurt zu beschreiben, so zu beschreiben, daß der Außenstehende (damit sind die Leute gemeint, die man in einer schrecklichen Stadt wie München trifft und die dann sagen: Wo kommen Sie her? Ach, Sie Arme, wie furchtbar, ja, ich kenne ja nur die Messe) -, also diese Menschen, daß auch die begreifen, warum man hier ist. Ein kleines Paradoxon ist da schon eine Antwort: Man bleibt gern in dieser Stadt, weil Sie einen nicht festhält.(...) Frankfurt läßt einen bei sich. Es kümmert sich nicht besonders und will auch nicht vierundzwanzig Stunden am Tag angebetet, geliebt oder verteidigt werden."

Frankfurtot leírni, és úgy leírni, hogy egy kívülálló (vagyis azok az emberek, akikkel az ember például egy olyan szörnyű városban találkozik mint München, és kérdezik: Hova valósi? Frankfurtba? Jaj maga szegény, milyen szörnyű, csak a Messe-t ismerem)-, szóval ezek az emberek is megértsék, hogy miért is van az ember itt. Egy kis paradoxon adja meg a választ: azért marad itt az ember, mert a város nem tartja fogva. Frankfurt nem változtatja át a lakosait, (...)* Frankfurt békében hagyja az embert. Nem törődik különösképpen a lakókkal, viszont nem is igényli az imádást, szeretést vagy óvást, védést a nap 24 órájában.
 15.png

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is!  

 

*Sajnos egy kis részlet kimaradt, mert nem sikerült lefordítanom a szerző mondatait. A "krankhaft Lebenskünstlerisch és a misstrauisch Identitätstrunken kifejezésekre nem találtam megfelelő magyar fordítást.

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr3412969343

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

feribácsi 2017.11.09. 13:02:30

Kezeded meghozni a kedvem Frankfurthoz. :) Kérlek adj tanácsot, hogy egy hétvégi "ismerkedős" városlátogatáson merre menjek, hogy minél teljesebb képet kapjak. Stuttgart mellet élek. Köszönöm.

feribácsi 2017.11.09. 13:06:17

Kezeded meghozni a kedvemet Frankfurthoz. :) Kérlek adj tanácsot egy hétvégi városlátogatáshoz - amolyan ismerkedésféle - mit érdemes megnézni, hogy legalább egy átfogó képem legyen. Köszönöm (Stuttgart mellett élek)

gabuschka 2017.11.10. 19:11:35

@feribácsi: Szia ennek nagyon örülök! Nézd meg ezt a két írásomat, mind a kettő egy rövid látogatáshoz ad tippeket:
frankfurtimesek.blog.hu/2015/07/22/mit_csinaljunk_frankfurtban

frankfurtimesek.blog.hu/2017/10/24/egy_hetvege_frankfurtban

feribácsi 2017.11.12. 14:34:28

@gabuschka: Köszönöm, ezek alapján már akár több hétvégére való programot is össze tudok állítani.

nyuszigonosz 2017.11.17. 22:38:35

Tetszik ez az írásod, Frankfurtot szeretem. Egy idöben sokat jártam ott.
A fordítás mindennemü irodalmi ambíciók nélkül, csak percek alatt készült.

Nem változtatja át lakóit, nem burkolja öket sajátosságaival, mint ezt Bécs vagy Párizs teszik, nem kreál morbid életmüvészeket mint München vagy bizalmatlan identitásmámorosokat, mint Berlin.

gabuschka 2017.11.20. 15:11:50

@nyuszigonosz: Szia köszönöm a fordítást, szerintem tökéletes, erre gondolhatott a szerző is! :-)

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (26) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások

  • Frank_70: A Fremdschämen-re már van a magyarban egy kifejezés, szerintem eléggé jól eltalálva a a lényeget, ... (2019.11.26. 07:37) 9 hiánypótló német szó
  • rapanui: Nem kötelező szűk cipőben flangálni :) (2019.07.21. 14:35) Második első poszt
  • Zsuzsa Kirsh: Szia Gabushka! Jó olvasni az írásaidat:) Én Berlinben életem évekig, most újra Magyararországon, m... (2019.05.13. 07:19) Rólam
  • gabuschka: @APMKZS: Örülök, hogy tetszett! :-) Hát összetett a miértje, lehet írok majd róla egy posztot, fől... (2019.04.29. 16:23) Elmentünk jólevegőzni Braunfels-be
  • flash.gordon: @germanungar1 Sok választása nem volt a magyar kormánynak a németek deportálását Moszkva döntötte ... (2018.08.25. 23:32) Tippek lustáknak: így tanulj németül
süti beállítások módosítása