Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

Legjobb éttermek Frankfurtban

Általában mindegy, hogy melyik Frankfurttal kapcsolatos téma kerül szóba, gyakran kezdem úgy a mondatomat, hogy: "Annak ellenére, hogy Frankfurt milyen kicsi, rengeteg lehetőséget nyújt ..." A kipontozott részbe pedig szabadon behelyettesíthető az aktuális mondanivalóm. Ez valóban így van, a város gazdag, gyorsan fejlődik, az itt élő emberek többségének van lehetősége arra, hogy munka után, hétvégén vagy akár hétköznap is egy finom vacsora mellett beszéljék meg mi történt velük aznap. Mi is nagyon szeretünk kettesben a férjemmel, a barátainkkal együtt, vagy külön-külön a saját ismerősökkel és barátokkal beülni valahova és enni egy finomat. Mindezt annak ellenére, hogy főzni is szeretek, ám ki az aki nem élvezi, ha leülhet egy szépen megterített asztal mellé, és kiszolgáltathatja magát.

Gondos és alapos kutatómunkám eredményeképpen álljon itt ez a - természetesen nem teljes körű - lista, a Frankfurtban fellelhető kedvenc éttermeimről, legalábbis egy részéről. A lista szubjektív, mi más is lehetne, ezért egyrészt a helyek többsége a mi környékünkön található, másrészt egyik sem igazán ismert, éppen ezért nem is turista lehúzós helyek.

Kezdjük is a felsorolást a német és a Hessen tartomány csemegéit kínáló helyekkel:

Apfelwein - Solzer

Kellemes hangulatú étterem Bornheim városrész szívében. 1893 óta vezeti a Solzer család, ma az ötödik generáció kezében van a tradicionális német ételeket kínáló hely. Hosszú faasztalokhoz és padokhoz ültetnek le, sokszor különböző vendégek esznek ugyanannál az asztalnál. Sörsátor jellegű terasz és zárt éttermi rész is rendelkezésre áll. Jellemzően hangos, vidám, harsány a hangulat, ami persze érthető, hiszen mindig sokan vannak. Asztalfoglalás minimum 4 fős társaságok esetében lehetséges, és mindenképpen ajánlott is. A menüben találunk kifejezetten frankfurti specialitásokat (Grüne Sosse, Handkäs), és nem csak frankfurti, német fogásokat is, mint például csülök és az elmaradhatatlan Schnitzel. Az adagok óriásiak, legutóbb egy egyszerű salátát rendeltem, de olyan mennyiségű zöldet szolgáltak fel, mintha egy komplett kertet aprítottak volna a tányéromra. Egy főfogás 10-14 euróba kerül egy korsó sör 3,90 euróba.

Pozitív: finom német ételek, sörsátor jelleg, vidám hangulat, megadja a "Németországban vagyunk" érzést, amelyet Frankfurtban nem olyan egyszerű elcsípni.

Negatív: ha egy csendes, kettesben elköltött vacsorára vágyunk, akkor nem a legszerencsésebb választás. Az ember könnyen kizökken a romantikus hangulatból, ha az asztalszomszéd diszkréten odabüfizik egy csülkös-almabor felhőt. A másik apróság, hogy mint a legtöbb tradicionális német étterem, a Solzer sem a változatos vegetáriánus, netán vegán konyhájáról híres. Ettől függetlenül zöld szószt tojással, salátát, sajtot vagy egy adag savanyú káposztát találunk a menükártyán.

Cím: Bergerstraße 260., 60385 Frankfurt
Telefonszám: +49 (0) 69 452171

 1_4.png

Eckhaus

A kicsi Eckhaus a személyes kedvencem. Több mint 25 éve része Nordend városrésznek, egy csendes sarokház, puha fénnyel megvilágított, lambériás, parkettás magas belterű étterem. A helynek nagyon otthonos, olyan "beugrottam a vidéki nagymamámhoz egy ebédre" hangulata van a régies bútorok, a piros kockás függönyök és párnák meg a különböző tradicionális dísztárgyak miatt. Meleg idő esetén kint is le lehet ülni. Az állandó menü mellett minden nap ajánlanak napi specialitásokat is. Ennek ellenére én minden egyes alkalommal egy Röstit eszem. A férjem eleinte csóválta a fejét, hogy miért mindig ugyanazt rendelem, mikor annyi más minden is található az étlapon. Mivel az a legfinomabb, az étterem specialitása, más német helyen még nem találkoztam vele, miért is ne lehetne az Eckhaus az én Rösti éttermem. (Egyénként látván kitartó lelkesedésemet, már többször mondta, hogy menjünk oda, mert úgy enne egy jó kis Röstit.*) A menüben helyet kapott természetesen a Schnitzel különböző módon elkészítve, saláták, a Rösti (húsos, vegetáriánus és vegán verzió is kapható), levesek és steak is. A főételek 11-15 euró között vannak, csak a steak-ek drágábbak, egy pohár sör vagy bor 3-7 euróba kerül.

Pozitív: finom ételek, családias hangulat, gyors kiszolgálás, nagy adagok. Vegák és vegánok is találnak finom ennivalót a zöld szószos savanyú káposztán kívül. (A lenti képen a Röstim és én vagyunk láthatóak).

Negatív: Ez szerencsére nem érint mindenkit, de az éttermet alacsony ÉS fiókos asztalokkal rendezték be, amelyek minden magas ember ellenségei. Nagyon kell figyelnem, hogy úgy hajtogassam be magam az asztallap alá, hogy ne üssem be a térdemet. A fiókba.**

Cím: Bornheimer Landstr. 45. 60316 Frankfurt
Telefonszám: +49 69 491197

 

3_3.png

Természetesen a fenti két éttermen kívül számos jó  német ételeket felszolgáló helyet találhatunk Frankfurtban, de most lépjünk tovább a nemzetközi konyha irányába.

Ristorante Bellavista

Tőlünk három percre található gyalog ez a családi olasz étterem, amelyet még a mostani tulajdonos apukája alapított. Már egy ideje ezen a környéken laktunk, sokszor elsétáltam mellette, és minden egyes alkalommal tele volt a hely. Mindenképpen szerettem volna kipróbálni, így egyik este naivan megjelentünk foglalás nélkül. Természetesen nem volt szabad asztaluk (ez egy kedd este volt), így legközelebb már foglalással érkeztünk. A tulaj egy szenvedélyes, kedves olasz férfi, fényes fekete hajjal, már Németországban született így az olaszt és a németet is folyékonyan beszéli. 1991 óta vezeti az éttermet, akkor vette át a családi bizniszt az apukájától. Az egy dolog, hogy az ételek nagyon finomak, de emellett a tulajdonos olyan kedves, figyelmes és gondoskodó, hogy minden egyes vendég úgy érzi magát (én biztosan), mintha a hely csak ő miatta üzemelne, mintha ő lenne a kiemelt VIP vendég.

Itt nem nyomja senki az ember kezébe az étlapot, helyette megjelenik a tulajdonos a jegyzettömbjével és kikérdezi a soron következőt, hogy mit szeretne aznap enni, majd a kívánt étket el is készítik. Én sokszor eszem itt pizzát (kedvenc: Rukkola pizza), mert annyira finom, de elmondás alapján a húsok és halak is hét nyelven beszélnek. Az alkoholnál, bornál érdemes kikérni a borlapot, különben előfordulhat, hogy a személyzet részéről barátságosan ajánlott üveg bor kétszer annyiba kerül majd, amint amennyit az ember rászánt volna. A pizzák 7-10 euró között kaphatóak, főételek 10-14 euró között. Az alkohol drága, viszont búcsúzásképpen mindig felajánl a ház egy kör rövidet ajándékba. A kávé kihagyhatatlan, egyszer négyesben voltunk itt a helyen, mindenki rendelt egy eszpresszót, belekortyoltunk, és egyszerre mondtuk mindannyian, hogy mennyire finom. (Erről a helyről írtam már egy másik posztban.)

Pozitív: elegáns környezet, barátságos, közvetlen kiszolgálás, hibátlan, mennyeien finom ételek, kitűnő kávé.

Negatív: -

Cím: Friedberger Landstr. 95. 60318 Frankfurt
Telefonszám: +49 69 557307

2_3.png

Do Brasil

Egy félig brazil férj mellett szinte lehetetlenség lenne a felsorolásból a brazil konyhát kihagyni. Sokáig volt egy kedvenc kis kávézónk, ahol a tulajdonosnő minden szombaton elkészítette a nemzeti ételüket (Feijoada, egy húsos, kolbászos fekete babos rizzsel felszolgált egytálétel, leginkább egy gazdag magyar babgulyásra emlékeztet). Sajnos bezárta a kávézót Frankfurtban és elköltözött egy közeli kisvárosba, ezért néhány hónapja felkerestük a tévében látott Do Brasil névre hallgató éttermet. A tulajdonos, természetesen maga is brazil, sőt Brazíliából repítette ide a szakácsot, hogy igazi tradicionális fogásokat varázsoljon a vendégek asztalára***. Az ételek nagyon finomak, és gyönyörűen tálalják őket, talán éppen ezért a hely kicsit drágább mint a megszokott. A főételek 15-18 euró között mozognak, egy pohár sör vagy bor 3-7 euróba kerül.

Pozitív: színes, vidám, nagyon brazil berendezés, kifejezetten finom ételek, kedves személyzet.

Negatív: mivel jellemzően a dél-amerikai országok lakói húst esznek hússal, így itt sem egyszerű vegetáriánus fogást találni. Sajttal töltött párnácskák, saláták és különféle desszertek azért szerencsére fellelhetőek a menüben.

Cím: Arndtstraße 24 60325 Frankfurt am Main
Telefonszám: +49(0)69-13020050

Bombay Palace: (Óvatosan kattints, az oldal automatikusan zenélni kezd.)

Kicsit bajban voltam, hogy beletegyem-e a felsorolásba ezt az éttermet, mert az tény, hogy az ételek kiválóak, viszont a tulajdonos egy jelenség. A férjem jött el ide először két barátjával, és annyira ízlettek neki a felszolgált ételek, hogy mondtam, én is szeretném kipróbálni. Azt is mondta, hogy az indiai tulajdonos nagyon közvetlen, a vacsorájuk végeztével már egy asztalnál ivott velük. Úgy gondoltam, bizonyára csak hozza a szokásos indiai kedvességet és kiszolgálásást, valamint biztos örült, hogy leülhetett néhány férfi közé egy jót inni és beszélgetni. Úgy gondoltam, hogy ha mint egy pár érkezünk, akkor nem lesz ennyire matrica.

Nos az ételek valóban kifogástalanok voltak, már a fokhagymás naan bread olyan jó volt, hogy ha az utána érkező fogások nem ízlettek volna sem lettem volna elégedetlen. A tulaj valóban nagyon közvetlen, annyira, hogy a vacsoránk felénél leült hozzánk és folyamatosan rendelte nekünk a literes korsó söröket (ezeket nem kellett kifizetnünk, mert a férjemet már a barátjának tekintette), pontosabban amikor rendeltem egy pohár sört, öblös röhögés közepette a literes korsót szolgálták fel. Én a megtestesült "Spassbremse" (kb. mókagyilkos) mondtam neki, hogy ne rendeljen többet, mert nem tudok és ha tudnék sem akarnék többet inni.

Nagyon kedves, az vitathatatlan, de valahogy "túl sok" az ember. Sok a puszi, az ölelés, a sztori, az alkohol, nekem sok volt belőle az este. Éppen ezért nem mentünk el hozzá azóta sem, mert külön speciális hangulat kell a befogadásához. Végül azért került bele mégis a listámba, mert egyrészt, aki jó indiai éttermet keres Frankfurtban, az ne keressen tovább, itt van, tessék, ennél jobbat úgysem talál; másrészt láttam, hogy az olyan vendégek, akik nincsenek még a barát státuszban nála, ők csendben élvezhették a vacsorájukat. Egyébként meg rengetegen szeretik a stílusát, és tényleg egy jó ember, csak én az ő vendégszeretetéhez túlságosan visszahúzódó vagyok.

Pozitív: a zene, a berendezés, a kellemes fények és szobrok valamint maga a tulajdonos jelenléte egy autentikus indiai élményt biztosítanak. Az ételek valóban kiválóak és mivel indiai étterem, gazdag a vegetáriánus és vegán választék is. És Cobra sör is kapható.

Negatív: tulajdonképpen nincsen, talán csak a fentebb említett sztori miatt húzódozom az újabb látogatás elől.

Cím: Darmstadter Landstr. 6. 60594 Frankfurt
Telefonszám: +49 (0) 69626310

Frohe Ostern! � #indianfood #frankfurt #bestindianintown #eatingout #restaurant

A post shared by Gabuschka � (@frankfurtimesek) on

 

Az ázsiai földrészen maradva, a következő étterem a listámon a:

China Garten:

vagy más néven a 369 étterem, mert a fogások 3, 6 vagy 9 euróba kerülnek. A nevéből lehet következtetni, hogy egy kínai étteremről van szó, arra viszont még nem, hogy mennyire kiváló a hely. Egy kollégákkal közös vacsora alkalmával jöttük el ide, mondhatom, hogy nem kifejezetten nagy örömömre. Nem vagyok a kínai konyha rajongója, korábban elrettentettek a nyálkás löttyökben úszkáló egyforma fogások, de ahogy nagymama szokta mondani, "Nincs rossz étel, csak rosszul elkészített", szerencsére kellemesen csalódtam itt is. Hatalmas választék, tiszta étterem, nagyon finom fogások. Jellemző, hogy itt nem rendel senki ételt csak magának, hanem érdemes közösen több fogást rendelni, majd mindegyikből csipegetni.

Pozitív: nagyon finom és olcsó étterem. Rengeteg vegetáriánus/vegán fogás is választható.

Negatív: ide (is) járnak a Frankfurtban élő kínaiak enni, és az ő csámcsogó, röfögő étkezési kultúrájuk nagyon eltér a miénktől. Mi csak jó felnőtt módjára a nevetést nem tudtuk abbahagyni, de ha valaki érzékeny ezekre a hangokra, akkor lehet az étvágyát is elveszíti.

Cím: Bethmannstraße 11, 60311 Frankfurt am Main
Telefonszám:
+49 (0) 69 293153

4_2.png

Restaurant Adolon

a görög ételek specialistája. Mindenkinek ajánlom, aki szereti a jó húsokat és halakat, mert az ételek hét nyelven beszélnek. A kiszolgálás kifejezetten kitűnő, kedves, barátságos, nagyon profi. A hely elegáns. Asztalfoglalás nélkül szinte itt is lehetetlen helyet találni, főleg télen, amikor a terasz zárva van. A főfogások 18-20 euróba kerülnek, ez a hely is drágább mint az átlag Frankfurtban.

Pozitív: minden, amit már eddig is említettem. Az ételek minősége, a kiszolgálás. Extra bónusz, hogy a desszertet eddig mindig ingyen kaptuk. Közösen egy tál vegyes finomságot. És az is olyan jó volt, hogy nehezemre esett moderálni magamat és nem hamar elkanalazni mindenki elől azt a puha krémes csokoládés habot.

Negatív: csak a szokásos vegetáriánus, vegán probléma, de ez nem feltétlenül negatív. A húsok és halak fellegvárában nekünk maradnak a saláták, a vegetáriánus muszaka (nem szeretem) és a panírozott feta sajt (az finom volt).

Cím: Weberstrasse 90. 60318 Frankfurt
Telefonszám: +49 (0) 69 90502786

A lista szerencsére bővíthető, rengeteg a lehetőség egy finom ebédre vagy vacsorára. (Vagy akár egy reggelire, számos remek reggelizőhely is fellelhető a városban). A mai gyűjteménybe ez a hét étterem fért bele, további bejegyzésekben hozom majd a többi kedvencemet is.

A kedvenc kávézóimat ebben a bejegyzésben gyűjtöttem össze.

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is!

*A Rösti itt nem azt a mélyhűtött háromszög formára nyomott reszelt krumplit jelenti, hanem egy frissen reszelt burgonyából elkészített, fél tányért betöltő, különböző módon megtöltött, salátával kínált egytálételt.

**nem értem, hogy honnan szerezték az asztalokat, és hogy miért tartozik hozzájuk fiók.

*** A férjem meg egyszer kitalálta, hogy nyitunk egy brazil éttermet, ő majd smúzol a vendégekkel, én meg főzök a konyhában. Hiába nevettem egy jót, ő komolyan gondolta.

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr1012487179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.10.19. 17:25:13

A Saravanaa Bhavant (www.saravanaabhavan.de) érdemes kipróbálni. Dél-indiai, és az indiai közösség a célcsoport.

gabuschka 2017.10.20. 10:25:39

@Sledger: Azt hiszem ezt a helyet említetted már korábban, közel a Hauptbahnhof-hoz. Jól néz ki nagyon, legközelebb kipróbálom.

Sledger · http://krikett.blog.hu/ 2017.10.20. 15:07:03

@gabuschka: Igen, az egyik vesszőparipám :) Sajnos egész Európában kevés a dél-indiai étterem, inkább egy kaptafára készülő brit-indiai éttermek vannak.

sellőlány 2017.10.23. 13:47:33

Ezt a fiókos asztalos helyet szívesen kipróbálnám. Ebből a Brexit okozta pénzügyi elvándorlásból (és pénzügyi szektor Frankfurtba nyomulásából) ti már éreztek valamit?

gabuschka 2017.10.24. 20:04:28

@Sledger: Én sajnos nem ismerem fel a különbséget, de kíváncsi vagyok, hogy ez miben más. :-)

gabuschka 2017.10.24. 20:06:37

@sellőlány: Egyelőre még nem. Még idő kell hozzá, meg itt már így is annyi a bank meg pénzügyi cég, hogy időbe telik mire észre veszi az ember. Főleg, hogy nem is a szektorban dolgozom. Meglátjuk.

sellőlány 2017.10.24. 22:30:33

@gabuschka: Azt olvadtam vhol, hogy már most óriási a lakáshiány és a bérleti díjak magasabbak lettek, így sokan eleve Frankfurt környékén keresnek majd maguknak lakást. Kíváncsi voltam, hogy néz ki ez az életben, ezek szerint akkor még korai izgulni. :-)

gabuschka 2017.10.29. 20:39:23

@sellőlány: Ez már így van egy ideje, ezért nem gondolom, hogy a Brexit miatt lenne. De gondolom ez idővel csak rosszabb lesz.

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) Frankfurt (30) frankfurt (4) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások

  • Frank_70: A Fremdschämen-re már van a magyarban egy kifejezés, szerintem eléggé jól eltalálva a a lényeget, ... (2019.11.26. 07:37) 9 hiánypótló német szó
  • rapanui: Nem kötelező szűk cipőben flangálni :) (2019.07.21. 14:35) Második első poszt
  • Zsuzsa Kirsh: Szia Gabushka! Jó olvasni az írásaidat:) Én Berlinben életem évekig, most újra Magyararországon, m... (2019.05.13. 07:19) Rólam
  • gabuschka: @APMKZS: Örülök, hogy tetszett! :-) Hát összetett a miértje, lehet írok majd róla egy posztot, fől... (2019.04.29. 16:23) Elmentünk jólevegőzni Braunfels-be
  • flash.gordon: @germanungar1 Sok választása nem volt a magyar kormánynak a németek deportálását Moszkva döntötte ... (2018.08.25. 23:32) Tippek lustáknak: így tanulj németül