Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

Bemutatom a szomszédom 9 - Ismerd meg Viktort!

Bemutatom a szomszédombemutatom_a_szomszedom3_1.jpg  egy interjúsorozat a blogon, célja, hogy rendszeresen bemutasson Németországban élő magyarokat, akik beszélnek a beilleszkedésről, a munkavállalásról és a kiköltözést követő első benyomásokról is.

Ha Te is szívesen szerepelnél, akkor írj egy emailt a frankfutimesek@hotmail.com címre.

Mai interjúalanyom, Viktor már több német városban is dolgozott, jelenleg Stuttgart közelében alakítja ki a családi fészket a hamarosan érkező felesége és kislánya számára.

Nagyon szimpatikus, hogy képes volt Németországban mindent elölről kezdeni és az életét nagyon rövid idő alatt ismét felépíteni.

Ismerd meg Viktort!

 

Kérlek, mutasd be magad pár szóban.
Viktor vagyok, 38 éves. Jelenleg Weilheim an der Teck városkában élek, ez Stuttgart közelében van. Székesfehérvárról jöttem ki Németországba 2016 június utolsó napjaiban.
Székesfehérváron hagytam a családomat (feleség és 3.5 éves kislány), hogy biztosítsak számukra egy biztos családi fészket ahova ki tudnak jönni utánam.

viktor1.JPGViktor 

Miért esett a választásod éppen erre a városra?
Nem én választottam, itt kaptam munkát :-)
Ettől függetlenül nagyon megszerettem, szívesen maradnék itt.

terkep.pngWeilheim an der Teck - Stuttgart közelében

Miért költöztél ki külföldre?
Mert Magyarországon már nem tudtunk előbbre lépni sem anyagilag, sem szellemileg. Egyszerűen nem tudtunk haladni a céljaink felé. Éppen annyi fizetésünk volt, hogy megéltünk belőle az adott hónapban, félretenni esélyünk sem volt.
Mivel a feleségem folyékonyan beszél németül és én is tanultam a németet az iskolában, így Németország lett az elsődleges célpontunk.

Ez volt az első alkalom, hogy elköltöztél Magyarországról?
Igen, ez volt az első alkalom. 2015-ben 2 hetet dolgoztam Münchenben kiküldetésben, az sokat számított az ország és a város kiválasztásában.

Hogy érezted magad a kiköltözésed utáni első héten? Milyen első benyomást szereztél?
Legelőször Münchenbe érkeztem. Mivel előző évben két hetet már voltam ott, így viszonylag ismerős volt minden, illetve alaposan felkészültem, hogy mit hol találok amire szükségem lesz az első pár napban.
Maga München nekem nagyon tetszik, egy igazi nyüzsgő nagyváros. Emellett viszont vannak nyugisabb, elzártabb részei is.
Ami igazán feltűnő volt, az a tisztaság, a rendezettség és a rendőrök teljes hiánya (hónapokig nem láttam rendőrt). Az autósok sokkal türelmesebbek (a biciklisekkel viszont vigyázni kell, azok mennek mint a szélvész) és a tömegközlekedésben sem lehet tapasztalni azt a fajta őrületet mint Magyarországon.

Éltél Münchenben és Stuttgart közelében is. Milyen különbséget találsz a két város között? Hol szerettél jobban élni?

Pár hónapig Stuttgartban is laktam, amíg nem sikerült saját albérletet szereznem Weilheim-ben.

Stuttgart is és München is nagyváros, ez nem kétséges. Stuttgart viszont már csak a mérete miatt is sokkal nyugodtabb, már már szinte családiasnak tűnik. Viszont a közlekedése nem annyira szervezett, nehezebb eljutni egyik pontból a másikba. München ezen a területen jobb, mivel az 1972-es olimpia miatt komolyan átszervezték a tömegközlekedést és ennek köszönhetően nagyon jó alapokkal rendelkezik. Mindkét városban mindent meg lehet vásárolni amire csak szükségünk lehet, amit nem, arra meg ott az internet.

Ha Weilheim-et nézem (ahol most lakom), akkor viszont ég és föld a különbség. Weilheim egy közel 10'000 fős kis városka, Münchenhez képest olyan mint egy falu. Cserébe viszont nyugodt, a természet közepén van (a teraszról látom a sváb alpokat). Egy családos embernek talán ez jobban tetszhet, mint egy hatalmas metropolisz mint München vagy Stuttgart.

Mivel foglalkozol? A tanult szakmádban maradtál? 
Magyarországon informatikusként dolgoztam az IBM-nél (szerencsére itt is ebben a szakmában tudok dolgozni) és amikor kijöttem akkor nem tudtam rögtön az IT-ban dolgozni, csak 2016 decemberétől. A tanult szakmám egyébként háztartási-gépszerelő, de egy percet sem dolgoztam benne.

Mit csináltál június és december között?
Az első munkahelyem a Trenkwaldernél volt Münchenben, minimálbérért dolgoztam ruha boltban, építkezésen. Augusztustól decemberig pedig egy német szállítmányozó cégnél dolgoztam diszponensként a Müncheni reptér mellett.

Mondtad, hogy háztartási gépszerelőnek tanultál, hogyan keveredtél az informatikába?
Úgy, hogy mindig is érdekelt az informatika, a számítógépek. Éppen munkát kerestem Magyarországon és több barátom is biztatott hogy adjam be a jelentkezésemet a Székesfehérvári IBM-hez. Felvettek és az ott megtanultakból tudtam Németországban munkát szerezni.

viktor.JPG

Mesélj egy kicsit a hétköznapjaidról, hogyan telik egy napod/munkanapod?
Amikor tehetem biciklivel járok munkába. Munka után aztán tanulás (nyelv vagy szakmai téma), olvasás, sportolás, pihenés és estefelé pedig video chat a családdal. Ez gyökeresen meg fog változni a közeljövőben, ugyanis jövő hamarosan kiköltöznek utánam a lányok :-)

Mivel töltöd a szabadidődet?
Nagyon szeretek kerékpározni, túrázni és természetesen a családommal lenni.

 

A feleségeddel változott valamiben a kapcsolatotok amióta kint élsz?

Már most érzem, hogy sokkal sokkal erősebb lett a kapcsolatunk a feleségemmel. Kifejezetten kevesebbet veszekedünk, talán amiatt, mert sokkal kevesebb időt tudunk együtt tölteni és azt nem érdemes elpazarolni.

Milyen különbséget érzel a kinti és az otthoni munkahelyi atmoszféra között?
Magyarországhoz képest itt sokkal nemzetközibb a társaság, ám én eddig sehol sem tapasztaltam azt a fajta negatív viselkedést mint amit a magyarok között át kellett élnem. Picit talán nehezebb az ismerkedés, barátkozás a kollégákkal (talán a nyelvi nehézségek miatt), de alapvetően jobb.

Mit tartasz a legnagyobb különbségnek a magyarországi és a németországi életed között?
Hogy rengeteget vagyok egyedül.

Mennyi ideig tartott barátokat szerezned? 
Általában hamar találok magam körül olyan embereket akikkel érdemes barátságot kialakítani, kapcsolatot tartani. Pár hét, ha számosítani kell. :-)

Elég hamar találtál barátokat és ismerősöket. Hol ismerkedtél? Hol találkoztatok?
Ismerkedni bárhol lehet, főleg magyarokkal, bár nehéz olyan magyarokat találni, akik hasonló elveket képviselnek mint én és azonos az érdeklődési körünk.

Ezen kívül nekem a Facebook csoportok ebben is sokat segítettek. 

Sok ismerősöm, barátom él és dolgozik Németországban, akik vagy már előttem kijöttek, vagy utánam. A feleségemnek például több barátnője is van Münchenben, nem csak magyarok.

Ezekkel az ismerősökkel ott találkoztunk ahol tudtunk. Kávézó, egy egy ismert tér, vagy akár egymás lakásán.

Voltak mélypontjaid a kiköltözésed óta? Ha igen, hogyan sikerült átlendülnöd rajta?
Igen, időnként elfog az az érzés, hogy
“Mi a fenét keresek én itt, egy idegen országban, egyedül, távol a családomtól?!”
Ilyenkor a feleségem szokott kihúzni a gödörből, akinek nagyon hálás vagyok azért mert a kezdetek óta mögöttem, mellettem áll és támogat ebben az egész projektben.
Van néhány barátom, akikkel folyamatosan tartom a kapcsolatot (persze a családdal is), így ők is sokat tudnak nekem segíteni ebben.

Mi viselt meg leginkább a költözés után?
A családom hiánya, mivel egyedül jöttem ki. De ez tervezett dolog volt, tehát úgy ahogy tudtam rá készülni lelkileg.

Szerinted hogyan lehet a leginkább és a leggyorsabban beilleszkedni Németországban?
Ha beszéled a nyelvüket. Sokra értekelik, ha látják rajtad hogy meg akarod tanulni a nyelvüket, hogy precízen, szorgalmasan és kitartóan dolgozol. Ezen dolgok megléte esetén egészen könnyű és válhat a németországi élet. 

Te mit tanácsolnál a külföldre költözni készülőknek?
Legyen nála minél több pénz (az elinduláshoz elképesztő összegeket lehet elszórni. Én nem egészen 1000€-val jöttem ki és nem volt egyszerű), vértezze fel magát jó sok kitartással, alázattal, nyitottsággal, szorgalommal és rugalmassággal.
Mielőtt elindul, alaposan tájékozódjon hogy a célvárosban mit hol talál, próbáljon meg előre szerezni magának szállást, esetleg munkát (nekem a Facebook csoportok rengeteget segítenek a mai napig!).
Ha mindez megvan akkor nagyon jó esélye van egy jelentősen jobb életre mint amit átlag emberként el lehet érni Magyarországon.
Szomorú, de ez az igazság....

 

 A válaszokat köszönöm szépen Viktornak. Neked pedig, hogy benéztél hozzám! Ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz  a Facebook oldalamhoz is!  

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112945133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások

  • Frank_70: A Fremdschämen-re már van a magyarban egy kifejezés, szerintem eléggé jól eltalálva a a lényeget, ... (2019.11.26. 07:37) 9 hiánypótló német szó
  • rapanui: Nem kötelező szűk cipőben flangálni :) (2019.07.21. 14:35) Második első poszt
  • Zsuzsa Kirsh: Szia Gabushka! Jó olvasni az írásaidat:) Én Berlinben életem évekig, most újra Magyararországon, m... (2019.05.13. 07:19) Rólam
  • gabuschka: @APMKZS: Örülök, hogy tetszett! :-) Hát összetett a miértje, lehet írok majd róla egy posztot, fől... (2019.04.29. 16:23) Elmentünk jólevegőzni Braunfels-be
  • flash.gordon: @germanungar1 Sok választása nem volt a magyar kormánynak a németek deportálását Moszkva döntötte ... (2018.08.25. 23:32) Tippek lustáknak: így tanulj németül