Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

A német egység napja (Tag der Deutschen Einheit)

wall.jpg

Néhány hete néztem meg az Atomic Blonde (Atomszőke) című filmet, amelyet csak Charlize Theron szépsége, a film zenéje és az a korszak, amikor játszódott tett élvezhetővé. Sikerült megteremteniük azt az atmoszférát, amely 1989-ben Berlinben, a Berlini fal leomlásakor létezhetett.

Szívesen visszautaznék az időben, hogy ott legyek 1989-ben egy TV előtt amikor bemondták az esti híradóban, hogy mostantól szabadon lehet utazni, 28 évnyi korlátozás után feloldják a tilalmat és meg lehet látogatni a vasfüggöny másik oldalán élő rokonokat. Sokszor elképzeltem már azt a kollektív eufóriát, azt a boldogságot, reményt, jókedvet, amelyet a Brandenburgi kapu előtt összegyűlt tömeg érezhetett. Nem volt több korlátozás, fal és szögesdrót. Németország 40 év után ismét egységes lett. (A hivatalos egységesítésre egyébként még 1990. év közepéig várni kellett.) Néha a nagy gondolkodás közben az is eszembe jutott, milyen jó lett volna akkor élni, és ott lenni, felmászni a falra, lógatni a lábamat és átélni a többi emberrel a szabadság okozta örömöt és boldogságot, amíg rá nem jöttem, hogy hoppá, hiszen éltem már akkor, 6 éves voltam, csak valószínű, hogy a fal leomlása helyett a Barbie-mal voltam elfoglalva.  

A német egység napja október 3-a, munkaszüneti nap az egész országban. Mit is ünnepelnek német barátaink ezen a napon? Tettem fel magamnak a kérdést.

Németország újraegyesítését, a Második világháború után két külön országra: Német Szövetségi Köztársaság (nyugaton) és a Német Demokratikus Köztársaság (keleten) választott Németország egységének állítanak minden évben emléket.

Háttértörténet

A Második világháború elvesztése után a szövetségesek négy zónára osztották Németországot. Kapott egy-egy részt a Szovjetunió, Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország is. Mivel Berlin szovjet fennhatóság alá került, így felosztották a várost is szépen igazságosan egymás között. 1949-ben aztán Amerika, Nagy-Britannia és Franciaország megegyezett, és létrehozták az NSZK-t, nem hivatalos nevén Nyugat-Németországot, a Szovjetunióhoz tartozó részen pedig kikiáltották a NDK létrejöttét, azaz Kelet-Németországot.

Nyugat-Németországból tilos volt Kelet-Németországba utazni már 1952-től. Kelet Németországból pedig folyamatosan áramoltak az emberek nyugatra és kértek menekült státuszt. Mivel az elvándorlás olyan nagy mértéket öltött, hogy a vezetőség komolyan aggódott nyugat "agyelszívása" miatt, ezért 1961-ben a Berlini Fal megépítéséve együtt a kiutazást is megtiltották, pontosabban vízumkötelessé tették. A kérelmeket pedig vagy elfogadták, vagy akár indoklás nélkül is visszautasíthatták.

Érdekes módon a vasfüggöny leomlásáért Magyarország Ausztria felé megnyitott határa is hozzájárult. 1989. nyarán nálunk nyaralt közel 600 NDK turista használta ki Páneurópai piknik alatt a mindössze pár órán keresztül tartó határnyitást, ült be a Trabijába és pöfögött át az NSZK-ba.

graffiti-745071_640.jpg

pixabay.com/schaerfsystem

A Berlini fal leomlása

A falat 1989. november 9-én bontották le, vagyis, hogy pontos legyek, nem aznap este dózerolták le az egész 156 km hosszú, 4 méter magas, Berlin várost kettészelő betonfalat - azért ennyire még a németek sem hatékonyak- arra még várni kellett néhány hónapot. Helyette bizonytalan és tétova határőrök nyitottak meg néhány kaput, Günter Schabowski a Német Szocialista Egységpárt második emberének aznap este tartott sajtótájékoztatón ejtett hibája miatt.

Schabowski úr kapott egy köteg papírt, hogy olvassa fel és ismertesse a belügyminisztérium által meghatározott, a külföldre utazást megkönnyítő intézkedéseket. Mivel a változtatások néhány óra alatt történtek meg, így nem sikerült mindenkit megfelelően értesíteni a részletekről, ezért Schrabowski úr sem tudta, hogy a szabad utazás csak másnaptól lépett volna életbe, így hagyva elegendő időt a határőrök informálására, hogy ne az agresszív, szabadságukat követelőt tüntetők üvöltsék az arcukba, vagy lőjék le őket véletlenül határsértés miatt. Mikor rákérdezett egy újságíró, hogy az új rendelet pontosan mikortól is érvényes, kicsit lapozgatott a papírjai között, sajnos dátumot nem talált, ezért a szöveg jelen időben való megírása miatt döntött úgy, hogy mostantól érvényes. Természetesen az esti híradóban a fal mindkét oldalán sugározták a híreket, ezért özönlöttek az emberek a Falhoz és várták a kapuk nyitását.

A német egység napja

1990. október 3. Németország egységesítésének hivatalos ünnepnapja. A nap, amikor a Második világháború óta az NSZK és az NDK újra egyesült. Tervben volt az is, hogy az ünnepnap november 9-én lesz, ám sajnálatos módon az a nap nem csak a fal leomlásának állított emléket, hanem a náci Németország első zsidóellenes erőszakhullámának is (Kristályéjszaka). Ezért érthető módon nem találták alkalmasnak.

A hivatalos ünneplés mindig másik tartományban és városban kerül megrendezésre. A 2017-es ünnepnapot Mainz város rendezi.

Ó és mielőtt elfelejtem: mindenkinek, aki nem Németországból olvas, kellemes munkanapot kívánok!

Forrás: itt itt itt

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2112914169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

germanungar1 2017.10.04. 16:36:00

Szia!
Csak annyival egésziteném ki, hogy
- "Schabowski"
- Vizumkérelem beadására elöbb nem is volt lehetöség, késöbb a nyugdijasok kérhettek vizumot, ha volt közeli rokonuk, és okuk az utazásra.
- Az utolsó 4-5 évben lehetett mindenkionek egy közeli hozzátartozó halála esetén vizumkérvényt beadni, ami még nem jelentette azt, hogy elfogadják. Ez alól persze a nagyon jó komcsik néha kivételt élveztek.
- És természetesen a fal hosszusága nem 156 méter, hanem esetleg 156 km volt. A fal vastagsága sem 3 méter volt, hanem mittudomén, talán 30 cm. A határsáv viszont ettöl jóval szélessebb volt.

Van még néhány hibás megjegyzés, ami engem különösebben nem zavar, mert vagy tudom, hogy mire gondoltál, vagy saját tapasztalatból jobban tudom. Azonkivül értékelem a munkádat, még akkor is, ha kijavitalak.

Csak mellékesem jegyezném meg, hogy az NDK-ban élö többezer vendégmunkásnak (3 éves szerzödéssel) már a hetvenes évek végétöl volt lehetöségük 1 napos átutazásra Nyugat-Berlinbe, vagy többnaposra az NSZK-ba. A probléma csak ott volt, hogy ezt nagyon nagyon kevesen tudták. Aki viszont tudta, azok ezt a kivételt a végsökig kihasználták.
Na és mit csináltak a magyarok?
Üzleteltek! ....ami miatt a nyolcvanas évek elején már nagyon macerás volt az átmenet Ny-Berlinbe.
Elöbb reggel nyolckor menni kellett a magyar nagykövetségre, onnan az NDK -külügyminisztérium kirendeltségére a Leipziger Straße-ra és onnan a Friedrichstraße-i átkelöhöz, onnan pedig a nyugatberlini rendörségre. Persze mindenhol várakozni kellett, s igy általában délután 1-2 -re voltunk kész a macerás ügyintézéssel. ....és éjfélre vissza kellett menni!

A nyolcvanas évek elején az NDK-ban tkp. senkinek nem volt az akkor szenzációnak számitó kvarcóra, ahogy mi a digitális órákat neveztük. Ezért aztán Ny-Berlinben 15 DM-ért vettük az órát és az NDK-ban 300-400-500 NDK-márkáért adtuk. .....és ez csak egy példa! Mondhatnátok, ez egy baromi üzlet. Igen, az lett volna, ha mindig sikerült volna a cuccot átvinni. A szigoru ellenörzést ugy próbáltuk kijátszani, hogy megpakoltuk táskáinkat és késöbb autóinkat szines prospektusokkal és katalógusokkal, amire aztán a vámosok buktak, viszont borzalmas hosszu jegyzökönyvet vettek fel minden "kapitalista szenyirodalomról", s igy legtöbbször elkerülte a figyelmüket a lényeg. Legtöbbször......
Sorry, nem akarok itt egy könyvet irni! :))
További jó ötleteket kivánok a bloggoláshoz.

....már csak azért is olvaslak, mert egésszen a közeledben élek, már nagyon régen.

germanungar1 2017.10.04. 16:55:57

Rokonaim és régi kapcsolatom alapján ismerem a keleti emberek véleményét, föleg in Sachsen. Igy tudom, hogy a legtöbb "Ossi" (ezt a megnevezést nem szivesen használom, mert negativ ize van) okt. 3.-án nem a német állam, vagy esetleg a német nép egységét ünnepli, hanem a "Wessik" gyözelmét a kelet fölött.
A keletnémetek és a nyugatnémetek érzelmileg még soha nem voltak olyan messze egymástól, mint most, a mult heti parlamenti választások után. Felháboritó, hogy még az egyházak is inkább egymás ellen uszitják a népet, mintsem összetartásra buzditanák. Ezt alátámasztja egy egyházi szóvivö kijelentése néhány napja (Ansgar Mayer, Direktor für Medien und Kommunikation beim Erzbistum Köln), miszerint:
"Wir nehmen Euren Atommüll, Ihr nehmt Sachsen."
Tehát egységröl szó sem lehet.

www.focus.de/politik/deutschland/ansgar-mayer-erzbistum-mitarbeiter-moechte-sachsen-gegen-atommuell-tauschen_id_7642419.html

gabuschka 2017.10.04. 20:53:21

@germanungar1: Szia, akkor ezek szerint mégis megtaláltad a módjat, hogy üzenj. :-) Köszi a tippeket, nem tudom, hogy miért néztem be egy extra r betüt a névbe.
Örülök a kiegészítéseknek is, az ilyen sztorikat ne lehet wikipedian megtalálni. Érdekes volt olvasni.

germanungar1 2017.10.05. 11:48:05

Ansgar Mayer a cseheknek cimezte ezt az ocsmány Twittet......

germanungar1 2017.10.05. 11:56:27

@gabuschka: :)))) Igen, néha mégis sikerül az internettel megbirkózni, de ez még közel nem jelenti azt, hogy mindent tudok.
Légyszives jegyezd meg: mindent, amit kijavitok, vagy kiegészitek, csakis jóindulattal történik.
Elsösorban azért irok ide, mert különben már több évtizede alig irok magyarul, amit biztosan látsz is. Mivel német klaviaturám van, hiányzik néhány ékezet is, de gondolom ez nem zavar.
Mivel ugy érzem, hogy magyar helyesirásod jó, szivesen odafigyelek. Bevallom, a vesszöket csak ugy elszórom, tehát ezen se akadj ki.

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások

  • Frank_70: A Fremdschämen-re már van a magyarban egy kifejezés, szerintem eléggé jól eltalálva a a lényeget, ... (2019.11.26. 07:37) 9 hiánypótló német szó
  • rapanui: Nem kötelező szűk cipőben flangálni :) (2019.07.21. 14:35) Második első poszt
  • Zsuzsa Kirsh: Szia Gabushka! Jó olvasni az írásaidat:) Én Berlinben életem évekig, most újra Magyararországon, m... (2019.05.13. 07:19) Rólam
  • gabuschka: @APMKZS: Örülök, hogy tetszett! :-) Hát összetett a miértje, lehet írok majd róla egy posztot, fől... (2019.04.29. 16:23) Elmentünk jólevegőzni Braunfels-be
  • flash.gordon: @germanungar1 Sok választása nem volt a magyar kormánynak a németek deportálását Moszkva döntötte ... (2018.08.25. 23:32) Tippek lustáknak: így tanulj németül