Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

5 megfontolandó kérdés határátkelés előtt

what_to_do_when_you_feel_stuck.png

A ropogós, friss évkezdet mindig felébreszti az emberben a változás iránti vágyat. Sokat várunk az új évtől, így talán nem csak a saját nevemben mondhatom, hogy a január és a szeptember mindig egy új korszak kezdetét jelenti. Amikor várjuk, sőt szinte elvárjuk, hogy most majd valami új, valami más jön. 
Háromszor indultam útnak és költöztem külföldre. Az egyetlen dolog, amely közös volt a három alkalomban, az az, hogy az első kósza ötlet, lehetséges jövőkép mindig december elején fészkelte be magát a gondolataimba, hogy legkésőbb január első hetére már egy kész és kiforrott tervet tarthassak a kezemben. Észrevettem, hogy a felkészülésben sokat segített, hogy jól átgondoltam a céljaimat, így összegyűjtöttem néhány - nálam már bevált - külföldre költözés előtt megfontolandó kérdést.

Mivel nem egyszer vagy kétszer fordult elő, hogy gondosan bezipzároztam a bőröndöm, és nekivágtam az ismeretlennek, így összegyűjtöttem öt olyan kérdést, amelyet érdemes feltenni magunknak mielőtt útnak indulunk. Egy költözés akkor is változást hoz, és okozhat nem várt meglepetéseket is, ha országon belül történik, így külföldre költözés esetén elengedhetetlen az alapos tervezés. Amellett, hogy az alábbi lista feltételezi, hogy már van egy adott elképzelésünk a célországot illetően, segítséget is nyújthat ha még bizonytalanok vagyunk az országot illetően. 

1. Mi a célom? 

Hiába tűnik magától érthetődő kérdésnek, hiszen ha az ember eldöntötte, hogy külföldre költözik, akkor azt is bizonyára tudja, hogy miért szeretne elindulni. Mégis, konkrét célok és tervek helyett gyakran találkoztam olyan történetekkel, ahol leginkább az munkált az adott személyben, a határátkelése valódi motivációja az volt, hogy mindegy mi, de valami már történjen. Legyen valami változás. Esetleg azért indult útnak, mert úgy érezte, hogy a jelenlegi helyzeténél már minden jobb lehet.
Akkor is, ha így gondolja az ember, érdemes kicsit mélyebbre ásni, és megkeresni a valódi célunkat, mi az amit szeretnénk elérni azzal, hogy más országba költözünk? Még Magyarországon mondta nekem egy nagyon kedves kollégám, hogy fogalmazzam meg jól magamban, hogy miért szeretnék elköltözni, mert ha beáll a rutinom és eljönnek a szürke hétköznapok az új otthonomban, akkor majd ismét tanácstalanul állhatok ott, hogy tulajdonképpen miért is indultam útnak, mi volt a célom? Érdemes tisztázni, hogy:

- Szeretnék nyelvet tanulni? 
- Pénzt keresni?
- Kipróbálni magam egy teljesen új helyzetben?
- Esetleg a letelepedés gondolata vonz?
- Vagy akár egy helyi feleséget/férjet keresek? 

Szerencsés esetben van már egy határozott cél, így legalább tudja az ember, hogy merre induljon. Személyes példámnál maradva, legelőször au pair-nek szegődtem el Dublinba, mert egy sötét, hideg, unalmas decemberi napon hirtelen arra ébredtem, hogy nekem nem tetszik az életem, hiszen annyi mindent kínál a világ, muszáj, hogy kipróbáljam magam máshol is. A gondolatot hamar tett követte, és február első napjaiban már a repülőgépen ültem életem első igazán nagy kalandja felé. Igaz, onnan hamar, néhány hónap múlva haza is jöttem, de a tervem mondhatni sikertelensége nem vette el a kedvem az újabb próbálkozástól. Néhány évvel később Londonba, majd ugyancsak pár évre rá Frankfurtba már kész akciótervvel érkeztem, akkor már igyekeztem annyira kipárnázni az utamat, amennyire csak lehetett, ezzel is minimalizálva a nehézségek és problémák felbukkanásának lehetőségét. 

Tehát míg legelőször fogalmam sem volt, hogy mit szeretnék, csak az munkált bennem, hogy kiszakadjak az unalmasnak és eseménytelennek ítélt életemből. így hamar véget is ért a kalandom. Másodszorra Angliába költözve már tudtam, hogy elsődleges célom a nyelvtudásom tökéletesítése, valamit testközelből megtapasztalni milyen egy másik kultúrába beilleszkedni. Németországba már letelepedési céllal jöttem, olyan helyet kerestem, amely kultúrában, szokásokban, gondolkodásmódban közelebb áll a magyarhoz, de magasabb életszínvonalat tudok magamnak biztosítani mint korábban. Így utólag már nyilvánvaló, hogy sokat segített az, hogy tudtam mi a célom. 

2. Mennyi időre szeretnék menni? 

Miután eldöntöttük, hogy mi a célunk a külföldre költözéssel, a következő lépés, hogy meghatározzuk mennyi időre mennénk. Ez a kérdés tulajdonképpen a célország kiválasztásában is segíthet.

Rövid táv: Tegyük fel, hogy hosszú távon szeretnénk Magyarországon élni, viszont amellett, hogy az életszínvonalunkból egy időre lejjebb adunk (társbérlet, átgondolt pénzkiadás, spórolás), lehetőségünk van viszonylag rövid idő, egy-két év alatt annyi pénzt összegyűjtenünk, amelyből később otthon belevághatunk akár egy lakásvásárlásba, vagy elindíthatunk egy önálló vállalkozást. Ebben az esetben szinte mellékes, hogy az ember milyen munkát vállal el, a lényeg, hogy hamar sikerüljön elhelyezkednie, így bevételt is hamar tudjon termelni. 

Ha nem letelepedési céllal költöznénk külföldre, hanem mondjuk a kalandvágy vagy a nyelvtudás elmélyítése a célunk, nyugodtan kereshetünk szezonális munkákat. Például egy síparadicsomban Ausztriában, Olaszországban vagy Svájcban, vagy akár kiköltözhetünk Ibizára is május és október között. Nem arról van szó, hogy az ember legyen kevésbé körültekintő a felkészülés során, de ha már előre tudja, hogy csak bizonyos időtartamot tölt az adott helyen, választhat olyan helyszínt is, ahol egyébként nem lenne lehetősége egész évben egyenletesen bevételhez jutnia. 

Ha hosszú távra tervezzük, vagy szeretnénk életvitelszerűen, a már megszokott életszínvonalunkból nem sokat lejjebb adva élni, akkor érdemes a következő pontot is fontolóra venni.

3. Mennyire ismerem a célország kultúráját? Gyűjtöttem elegendő információt?

Ha az munkál bennünk, hogy az adott országban maradnánk több évet, esetleg le is telepednénk, fontos, hogy alaposan utána nézzünk az adott ország kultúrájának, politikai és gazdasági helyzetének.

  • Milyen a munkaerőpiac helyzete?
  • Szükség van a szaktudásomra?
  • Milyen szintű nyelvtudásra van szükség a leendő munkahelyemen? 
  • Hajlandó vagyok megtanulni vagy magamat tovább képezni az adott nyelven?
  • Mi a helyzet az ingatlanpiacon? Mennyi ideig tart, mire az ember talál magának egy lakást? 

Ez az a pont, ahol tényleg érdemes időt szánni a felkészülésre és utánaolvasni a lehetőségeknek, valamint egy-két hétre ellátogatni leendő otthonunkba, kipróbálni, milyen lenne ott élni. Tömegközlekedni, moziba menni, bevásárolni, a városban sétálgatni. Minden egyes országnak, városnak van egy hangulata, atmoszférája, amely vagy tetszik vagy nem. Van aki élvezi például a londoni forgatagot, valakinél szóba sem jöhet egy nagyváros. 

man-coffee-cup-pen.jpg

4. Rugalmas vagyok?

Tulajdonképpen ha rugalmasságból bepakolunk egy nagy adagot a bőröndünkbe, akkor nagyon nagy esélyünk van arra, hogy sikeresek leszünk. Szinte borítékolható, hogy a gondos felkészülés és tervezés ellenére is felmerülnek majd kellemetlenségek, vagy akár akadályok is. Elképzelhető, hogy nem értünk szót a leendő lakótársakkal, vagy a munkahelyünk nem váltja be a hozzá fűzött reményeket. Lehet, hogy eleinte kénytelenek leszünk a szakmánkon kívül elhelyezkedni, vagy majd frusztrál a tudat, hogy nem tudjuk magunkat olyan választékosan kifejezni, mint az anyanyelvünkön.
Személyes példa, amikor 23 évesen au-pairnek szegődtem Dublinba, úgy terveztem, hogy néhány hónapot eltöltök majd a kiválasztott családomnál, után pedig kis zsebpénzzel, magabiztosabb angol nyelvtudással valamint egy életre szóló kalanddal a hátam mögött jövök haza. Ez volt a színes, rózsaszín elképzelésem. Ehhez képest a megérkezésem után, az első három hét alatt két különböző családnál is éltem, majd néhány már kint élő magyarhoz szegődtem, hogy végül vidéken landoljak a harmadik befogadó családnál ahol szerencsére maradtam is amíg vissza nem jöttem Magyarországra. Itt sokat segített, hogy rugalmasan álltam a felmerülő nehézségekhez, és igyekeztem az eredeti célomat nem szem elől veszteni, mint nyelvtudás csiszolása, és kalandok, újdonságok megélése. 

Mondani természetesen könnyebb, mint átélni, de talán egyszerűbb átlendülni a nehézségeken, ha megoldandó feladatként és nem pedig akadályként tekintünk rájuk.

5. Mennyi pénzt és mennyi idő alatt tudok félretenni?

Én biztonsági játékos vagyok, így minden egyes határátkelésemkor a szállásom már le volt szervezve, és nagyjából körvonalazódott, hogy hol fogok majd dolgozni. Szerintem ez nagyon fontos, mert így lehet a legproblémamentesebben beilleszkedni az új életünkbe. Szinte biztos, hogy nem úgy fog alakulni a költözésünk és az első napok, mint ahogy azt elképzeltük, ezért is fontos, hogy legyen néhány biztos alapunk, amelyre majd lehet építkezni, tehát vagy a szállásunk, vagy a leendő munkahelyünk, ideális esetben mindkettő legyen lefixálva. Ennek ellenére is elegendő tennivalója lesz az embernek, mire az összes hivatalos papírt, kártyát, biztosítást beszerzi és aláírja, nem hiányzik a frusztráló tudat, hogy a pénzünk csak folyamatosan fogy, és még mindig egy hostelban, vagy egy barát kanapéján kell meghúznunk magunkat.   
A szükséges és összegyűjtendő pénzmennyiség sok mindentől függ. Hiába van már az első naptól kezdve munkánk, érdemes legalább két hónapra elegendő tartalékkal nekivágni az ismeretlennek. Az alábbi költségekkel mindenképpen érdemes számolni:

  • Ház/lakás/szoba béreti díja
  • Kaució, amely kettő vagy három hónap bérleti díjjal egyenlő
  • A bérleti szerződéstől függően rezsiköltségek (amennyiben a bérleti díj nem tartalmazza)
  • Élelmiszer, személyes kiadások

Én úgy tapasztaltam, hogy a határátkelés esetén is igaz, hogy minél inkább felkészülve vágunk neki a kalandnak, annál gördülékenyebben megy majd a beilleszkedés. A legtöbbször csak addig tűnik ijesztőnek a változás és az új kihívások, amíg el nem indulunk. Ha már felültünk a szánkóra, csak le kell csúszni. Egyszer kell elindulni, és utána már egyszerűbb lesz akár egy következő országba is átköltözni.

 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is!

Nyitókép: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2712058147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások