Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

A karácsonyi brownie receptje - Advent I.

Egy recepttel nyitom az ünnepi poszt sorozatot, egy igazi Jolly Joker-t hoztam mára: most mint Karácsonyi Brownie mutatom be nektek, de néhány apró módosítással lehet belőle születésnapi torta, vagy egyszerűen csak egy átlagos szerda esti sütemény. 

A receptet az egyik kolléganőmtől kaptam, de kicsit átalakítottam, ezért merem nektek sajátomként prezentálni. Az elkészítése annyira egyszerű, hogy még egy férfi is el tudja készíteni. És mielőtt még felhörögnél, hogy hogy mondhatok ilyet, miért is ne tudna egy férfi sütni, el kell mondjam, hogy biztos tudnak, csak én még egyetlen egyet sem láttam, akinek türelme is lett volna hozzá. Elméletben menne a dolog, csak gyakorlatban nem igazán. (Szóljatok nyugodtan, ha szerintetek nem így van.) A főzés az persze más. Az művészet, ott valami valóban ehető készül, nem csak egy falat édesség a kávé mellé. Ott lehet férfiasan alkotni, maga a teremtő erő megnyilvánulása, gondoljunk csak a grillezésre: a levadászott, elejtett vad nyílt tűzön való elkészítése, majd a család élelemmel való ellátása bizonyára egy ősi ösztön megnyilvánulása. Így már érthető, hogy a rózsaszín muffinpapírba csomagolt cuki cukordekorációval ellátott édes, nyúlós, ragadós falatok elkészítése semmilyen férfiösztönt nem hív elő. Ezt az öcsém is megerősítette, mert szerinte a főzés az kúl, meg alkotás, míg a sütés olyan mintha megint rémálmai kémia óráján lenne, ahol egy mini mérleggel kell méricskélje a hozzávalókat. (Egyébként láttam az ő általa készített brownie-kat, hát valóban nem kellett volna erőltetnie a sütést).

Ez a mai recept viszont annyira egyszerű, hogy a férjem legutóbb egyedül készítette el. Az eredeti változat nem egy diétás verzió, de a legjobb, hogy annyira univerzális, hogy minden egyes hozzávalója kicserélhető amennyiben a kevésbé hízlaló változatban készítenénk el. 

Hozzávalók:

- 20 dkg vaj

- 8 dkg liszt 

- 10 dkg, 1 tábla magas kakaótartalmú étcsokoládé (min. 70%)

- 10 dkg, 1 tábla tejcsokoládé

- 4 tojás

- 10 dkg cukor

- 1 csomag vaníliás cukor

- a karácsonyi változathoz: 1 teáskanál fahéj

Elkészítése:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra (légkeverés), vagy a gázsütőt 3-4 fokozatban. A vajat olvasszuk fel a csokoládé felével, közben egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a tojásokat, a cukrot és a vaníliás cukrot. A felolvadt vajas csokit húzzuk le a tűzről, majd tegyük bele a maradék csokoládét, és addig keverjük, amíg teljesen krémesre olvad. Szépen lassan és folyamatosan kevergetve öntsük hozzá a csokis masszát a többi hozzávalóhoz és keverjük jól el. Fontos, hogy a tojásokat jól keverjük el a száraz hozzávalókkal, és a meleg csokimasszát lassan, folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá, mert különben rántotta íze lesz a süteményünknek. (Been there, done that.)

Mivel eredetileg ez egy csokitorta recept, így egy körülbelül 26 centi átmérőjű kerek tortaformába öntjük a tésztát. Ha nem tortaként használjuk fel, akkor mindegy milyen alakú sütőedénybe sütjük meg, csak legyen annyira nagy, hogy a nyers tészta szét tudjon terülni benne. A legjobb, ha olyan 1-1,5 cm magas.

Az előmelegített sütőben pontosan 18 percig sütjük. (Nem érdemes tovább, mert kiszárad, tapasztalat.) Miután készen van, vegyük ki a sütőből és hagyjuk kicsit a formában hűlni. Elég puhának fog tűnni elsőre, szinte folyósnak, de ahogy hűl, úgy szilárdul a süteményünk. Ha tortaként kívánjuk prezentálni, akkor szórjuk meg egy kis porcukorral tálalás előtt. 

Én banános fagyit készítettem mellé, azaz néhány banánt felszeleteltem, egy éjszakára a fagyasztóba tettem majd fagyott állapotban összeturmixoltam. 

Tippek:

a. Ha nincs otthon konyhai mérleged, mérd ki a mennyiségeket egy evőkanál segítségével: 

1 evőkanál (nem púpozott) = 15 ml = 15 g = 1,5 dkg

b. Allergia, vagy ételintolerancia esetén a hozzávalók kicserélhetők:

  • A liszt helyett lehet darált mandulát és/vagy mogyorót használni (a dió íze túl markáns, de lehet attól még finom lesz)
  • Cukor helyett az általad preferált édesítőszer.
  • A vaj helyett kókuszzsírt, itt viszont fontos, hogy az előírt mennyiség negyedét, maximum a felét használd.
  • Tejcsokoládé helyett csak magas kakaótartalmú étcsokoládét. Ilyenkor lehet több édesítőszert használni.

Kipróbáltam már ezt a változatot is, jó, de más az íze.

Végül pedig egy kép az elkészült Karácsonyi Brownie-ról, tádááám:

brownie.jpg

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is!

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr5812011332

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

GizilányaJudy 2016.12.02. 07:47:58

De jól néz ki! Nyami-nyami :)

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások