Személyes blog, mindennapok és sztorizgatás. Mesék Frankfurtból.

Heti menü egyszerűen

img_3607.JPGMár egy ideje tervezem, hogy optimalizálom a élelmezésünket, kevésbé modorosan fogalmazva, hogy megtervezem mi kerül a hét minden napján az asztalra. Korábban vagy az üres hűtő várt minket esténként, vagy kidobtuk a tartalmát, mert mondjuk nem ettünk néhány napig otthon. A munkaváltásom és az azzal együttjáró rendszerezettebb életmód lehetővé tette, hogy egyrészt minden este együtt együnk a férjemmel - amely korábban a gyakori délutános műszakok miatt lehetetlen volt - másrészt mostmár időt is könnyebben tudok szakítani a tervezésre, bevásárlásra és főzésre. Miután a lehetőség már megvolt, hamar megkaptam a "kezdőlökést" is. A hotelben korábban ingyen ettünk, menzakaja, nem dobtam hátast a minőségtől de úgy, hogy nem kellett érte fizetnem nem panaszkodtam. A mostani munkahelyemen viszont a melletünk található kórház kantinjába járunk enni, ahol a korábbi tapasztalatomhoz hasonló minőség fogadott, napi 4-5 euróért. Havi szinten 80-100 eurót fizetni valamiért ami nem is ízlik, igazán pénzkidobás, így gyorsan keresni kezdtem valamilyen megoldást a problémára.

 

Végre egyszerre lett motivációm és lehetőségem is a világmegváltó menüreformomra, már csak azt kellett kitalálnom hogy miket főzzek. Tulajdonképpen ez a legnehezebb része a dolognak, és korábban is általában itt vérzett el minden próbálkozásom, mert a rántott húson kívül semmi nem jutott eszembe. 

Szerencse, hogy létezik az internet, és az a sok ember, aki szeret gasztroblogokat írni. Biztatnék is minden leendő főzni és arról írni szerető bloggert, hogy ne tántorítsa el a tudat, hogy millió blog létezik már, mert biztos vagyok benne, hogy meg fogja találni a saját közönségét. Azért is vagyok benne annyira biztos, mert én is rengeteget átböngésztem mire találtam egyet amely végre felgyújtotta a körtét a fejemben, és egy olyan menütervet kínált, amelyet könnyedén és szívesen tudtam hasznosítani. Nem azért mert a többi rossz volt, inkább az ő összeállításuk passzolt legjobban az én ízlésemhez. Ezt az angol nyelvű cikket találtam, ahol azt bizonyítja be a két bloggerlány, hogy hogyan lehet 50 dollár alatt is egy héten keresztül egészségesen enni. Ahogy elolvastam a cikket, rögtön tudtam, hogy megtaláltam a forrásom, mivel én is sokszor készítettem már hasonló ételeket. Néhány receptet tőlük emeltem át, és olyan is volt, amelyeket egy kicsit személyre szabtam. Habár csak vegetáriánus fogásokat kínálnak, nagyon rugalmasan lehet alakítani a recepteket. 

Néhány észrevétel, mielőtt belefogok az ismertetésbe: 

a.) Az ételeket úgy próbáltam mindig összeválogatni, hogy legyenek:

            1. egészségesek

            2. finomak

            3. maximum fél óra alatt elkészíthetőek

b.) mivel az ételek nagy részét egy vega oldalról halásztam, így én csak hozzáadtam egy kis csirkét vagy szalonnát/sonkát az eredeti receptekhez, hogy húsosak legyenek. Ezért ha inkább hús nélkül preferálod, nyugodtan hagyd el. A hozzávalókat egy személyre számoltam.

c.) a költségeket csak euróban írtam le, mert nincs értelme átváltani. Habár ha jól emlékszem az élelmiszer árak közel hasonlóak a két országban.

d.) mivel hetente egyszer vagy rendelünk valamit enni, vagy nem otthon eszünk, így én hagytam egy pihenőnapot, hat darab receptet írtam le. 

A belinkelt cikkben (angol nyelvű) a lányok napi öt étkezést terveztek meg, amit én túl nagy falatnak gondoltam elsőre. Mivel túlbonyolítani nem akartam a programot, ezért én nem terveztem meg minden étkezést csak a vacsorát, amely a másnapi ebédem is volt a munkahelyemen. Reggelire vagy egy szendvicset, vagy néhány banánt szoktam enni. Ha nassolni támad kedvem vagy éhes vagyok délután, akkor egyelőre még csokis kekszet vagy valamilyen más édességet veszek magamhoz, ezt még jó lenne a jövőben megreformálni.

(Természetesen nem gondolom, hogy a mai bejegyzéssel a spanyol viaszt találtam fel, csak megosztom a saját tapasztalataimat a témában. A fényképek pedig igazán messze vannak a gasztroblogok gyönyörű kompozícióitól, kérném elnéző mosolygásotokat.)

* Bevásárlás *

 

Az első héten körülbelül száz eurót költöttem összesen két személyre, amelyben már a nassolnivaló, a reggelire való kenyér, felvágott és még a heti betevő zero kóla is benne volt. Meg egy üveg vörösbor nekem. Ez az összeg pedig a rákövetkező hetekben csökkent, mert sok mindenből maradt az első hétről (pl. bab, rizs, krumpli, szójaszósz, tojás stb...)

menu.jpg

  

Akkor íme a heti menüm:

 

* Hétfő *

  

Párolt zöldségek quinoaval: Már rögtön hétfőn sikerült a harmadik elvemet megszegnem, mert ez az étel amennyire finom és egészséges, pont annyira időigényes. Mármint ha nem az eredeti receptet követed. Én a párológépben készítettem el, de sokkal egyszerűbben is lehet, ha az ember nem tölt el húsz percet csak a hámozással és felkockázással.

edeskrumpli.jpg

Hozzávalók személyenként: 1-2 édesburgonya (mérettől és éhségtől függően) - 3-4 brokkolivirág (kb egy marék) - fél csésze feketebab - kis szalonna a babhoz az íze kedvéért - fél csésze quinoa - egy csirkemell (200g), negyed avokádó - só, bors, paprika, kevés olaj a hús alá. A babból és csirkéből érdemes nagyobb mennyiséget készíteni, mert a keddi menüben is kelleni fognak.

Elkészítés: Az édesburgonyát vágjuk félbe, szurkáljuk meg egy villával néhányszor, majd süssük sütőben körülbelül negyven percet 200 fokon. Közben főzzük meg a feketebabot, javasolnám már három nappal  két órával korábban elkezdeni, hogy elkerüljük a család éhes ténfergését a nappali és a konyha között, hogy mikor lesz már kész a vacsora. Pároljuk meg a brokkolit, tegyük fel a quinoát is főni dupla mennyiségű vízzel, majd bontsunk ki egy üveg vörösbort, mert sokáig fogunk a rotyogó fazekak fölött állni. Mielőtt elkezd hatni a bor, kockázzuk fel a csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, paprikázzuk (vagy egyéb fűszerezzük) és kevés olajon süssük meg. Ha minden elkészült, még az a nyomorult bab is, akkor szépen halmozzunk mindent a tányérunkra. Ha szeretjük, vágjunk hozzá egy-két avokádót.

 

* Kedd *

 

Babos - csirkés tortilla tekercs salsa szósszal: Érdemes annyit babot főzni hétfőn, hogy maradjon a tekercsbe is, de ha nem szeretnél minden nap babot enni, kihagyható. (Egyébként a fekete bab sokkal könnyebben emészthető mint világosabb és tarkább társai, nem jár semmilyen mellékes élménnyel.)

tortilla.png

Hozzávalók személyenként: tortilla lapok (A húgom mindig saját maga készíti, mert a készen vehető lapok drágák. Ezen a linken találtok receptet. Én megveszem készen, mert itt nagyjából egy kenyér ára. - csirkehús (150g) - fél avokádó szétnyomkodva - reszelt sajt - 1 nagy paradicsom - negyed kígyóuborka - só, bors - fél lime leve.

Elkészítés: a tegnapról maradt babot és csirkét melegítsük fel együtt, közben pedig készítsünk a paradicsomból és az uborkából salsa szószt. Roppant egyszerű, a kívánt mennyiségű zöldséget vágjuk kockákra, sózzuk, borsozzuk, nyomjunk rá egy fél lime-ot. Egy serpenyőben egyesével melegítsük meg a tortilla lapok mindkét oldalát (kb. fél-fél perc, amíg felpuhul). Kenjük meg az avokádóval, szedjünk rá a babos csirkéből, a salsa szószból és hintsük meg két marék reszelt sajttal. Utána próbáljuk meg ügyesen becsomagolni, nekem a képen látható módon sikerült csak, mert túl sok töltelékelt tettem bele. 

 

* Szerda *

 

Sonkás-gombás rizottó: ez az egyik legnépszerűbb fogásom, a férjem általában merőkanállal tölti magába a lábas tartalmát. Szerintem nagyjából háromezer kalóriát tartalmaz, de igazán a jó zsíros, krémes, füstölt sonkás változat a jó. A poszt elején kiemeltem, hogy a fotóim nem hozzák a gasztroblogos színes-szagos-ízes színvonalat, nem feltétlenül fut össze a nyál az ember szájában ahogy rájuk néz, de finomak. 

rizotto_1.jpg

Hozzávalók személyenként: 1,5 dl rizottó rizs - fél hagyma - 10 dkg füstölt sonka, 3-4 fej gomba vagy kb 1 dl üveges gomba - fél tubus krémsajt - fél (kis)pohár tejföl (Én az itt kapható "creme fraiche"-t használom) - 1 liter zöldség alaplé - reszelt sajt - só, bors, zöldségfűszer (olyasmi mint a vegeta) - kevés olaj - 1 dl fehér bor (csak ha van éppen otthon, külön ne vegyünk, nélküle is nagyon finom)

Elkészítés: A hagymát felkockázzuk, kevés olajon megpirítjuk, majd rádobjuk az ugyancsak felkockázott sonkát. Ha nem konzerv vagy üveges gombát használunk, akkor a felszeletelt gomba is most jön bele. Pirítgatjuk néhány percig, majd rászórjuk a rizst, utána a lángot vagy a villanyt vegyük vissza közepesre. Sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Ha volt otthon fehérbor, akkor az most mehet rá, kevergessük folyamatosan amíg az alkohol elpárolog. Közben a harmadik kezünkkel vagy készítsük elő a zöldség alaplevet - ha éppen volt otthon - vagy két leveskockára öntsünk egy liter forralt vizet. Én nem kockát, hanem üveges verziót szoktam venni, abból két kiskanálnyi kell bele. Öntsük rá a rizsre a lé felét, vegyük le takarékra a lángot, vagy a villanyt 4-es fokozatra. Kb húsz perc után tegyük bele a gombát -amennyiben nem a friss verzióval dolgozunk.
Hivatalosan a rizottót kis lángon folyamatosan kevergetve, a folyadékot hozzá adagolva kell olyan 40 percig főzni, gratulálok annak aki ezt kibírja. Én lefedtem, és tíz percenként kavarintottam egyet rajta, ha közben elfőtt a leve, pótoltam, a végén már csak vízzel. Közben érdemes kóstolgatni, nagyjából 35 perc után lesz annyira puha a rizs, hogy érezzük ennek már csak egy kicsi kell. Ekkor mehet bele a tejföl meg a krémsajt, főzzük további öt percig, vagy ameddig a rizs puha lesz. Reszelt sajttal tálaljuk.

 

* Csütörtök *

 

Jacket potato - sütőben sült krumpli szósszal: legelőször Angliában ettem ilyet, a megérkezésem második napján, az öcsémmel. Valami piacon egy bódéból árulták a főtt kruplit különböző szószokkal meglocsolva, azóta is az egyik kedvencem. Ennek ellenére ez alkalommal sikerült elrontanom, mert csak úgy simán beraktam a sütőbe, nem főztem elő és alufóliába sem csomagoltam. A csütörtöki nyers krumplis menüm nem aratott nagy sikert itthon. Szerencsére a képen nem látszik. 

jacket_potato.jpg

 

Hozzávalók személyenként: 1-2 nagyobb burgonya - 5 dkg csirke/pulyka/sertés sonka - paradicsomos bab (na vele már vigyázni kell, mert nem olyan szelíd az emésztőrendszerünkön áthaladva mint a fekete társa) - néhány virág brokkoli - reszelt sajt - só, bors

Elkészítése: a krumplikat vagy főzzük elő, vagy alufóliába csomagolva tegyük be a 200 fokra előmelegített sütőbe, süssük elő 45 percet. Közben pároljuk meg a brokkolit. Ha kész, vegyük ki a sütőből, vagy a főzővízből. Ha a csinos változatot készítenénk el, akkor kaparjunk ki a közepéből egy olyan 1-2 cm széles csíkot és halmozzuk rá a főtt brokkolit, a paradicsomos babot és a sajtot. Ha az egyszerűségre törekedünk, akkor vágjuk félbe a burgonyát, és úgy halmozzuk rá a feltétet. Egyébként a feltét szabadon változtatható, hasznos maradékeltűntető fogás. Megfér rajta a tegnapi pörkölt vagy zöldség. Tegyük vissza a sütőbe további tíz percre, amíg a sajt megolvad.

 

* Péntek *

 

Csirkés quasedilla: ez annyira egyszerű recept, hogy alig merem leírni, alig nehezebb mint egy szendvicset elkészíteni, de finom és gyors. 

quasadilla.jpg

Hozzávalók személyenként: 1-2 tortilla lap - 70 g csemegekukorica (kb. fél kis konzervdoboznyi mennyiség) - 150 g csirkemell - reszelt sajt - tejföl/creme fraiche/sajtkrém: ízlés szerint valamelyik - fél paradicsom a tetejére - só, bors, csirkefűszer.

Elkészítés: Hamar elkészül, mert csak a csirkemellett kell felkockázni, és serpenyőben megsütni.  Érdemes minél kisebbre szeletelni, könnyebb lesz a tortillába beleapplikálni. Ha elkészült, vegyünk elő egy tortilla lapot, kenjük meg a tejföllel/krémsajttal/creme fraiche-el, a szemünkkel felezzük meg a lapot és az alsó felébe halmozzunk egy kis csirkehúst, kukoricát és reszelt sajtot. Hajtsuk félbe és egy serpenyőben süssük mindkét felét egy-egy percig (amíg a sajt megolvad) ha kész, tegyük egy tányérra, kenjük meg a tetejét a választott krémmel és szórjunk rá paradicsomot.

 

* Szombat *

 

Üres nap, ide nem terveztem semmit az esetleges házon kívüli vacsora miatt. Helyette megosztom az egyik desszert receptet, amelyet ugyancsak a már többször hivatkozott oldalon találtam. 

Banános fagyi (hozzáadott cukor nélkül):

bananfagyi_1.jpg

 

Hozzávalók személyenként: 1 érett banán, kevés natúr joghurt, kevés fagyasztott málna vagy áfonya.

Elkészítése: szeleteljük fel a banánt és tegyük néhány órára a fagyasztóba, amíg meg nem fagy. Az eredeti recept szerint utána tegyük egy turmixgépbe és turmixoljuk amíg krémes állagú nem lesz. Én tettem hozzá egy kevés joghurtot, mert simán nem vitte a gép. Töltsük pohárba, szórjuk meg fagyasztott gyümölccsel.

 

* Vasárnap *

 

Házi pizza: imádom a pizzát, megkockáztatom, hogy a kedvenc ételem, nem emlékszem olyan alkalomra amikor visszautasítottam volna a lehetőséget egy pizzázásra. Vasárnapra amúgy is ideális, mert ugyancsak remek maradékeltűntető, a megbontott felvágott, paradicsomkrém, kukorica stb. jól elfér rajta.

Lehet lusta és szorgos változatban készíteni, azaz előre elkészített pizza alappal vagy azt is magunk készítve. Én hangulattól függően váltogatom a két verziót. A képen a szorgos változat látható, kicsit megpirulva, de ugyebár a pizza vagy nyers vagy odaégett változatban vehető csak ki a sütőből. 

pizza.jpg

Hozzávalók egy pizzához: 

SK tészta: 4 dkg élesztő - 1 ek cukor - fél kk só - 0,6 deciliter tej (figyelj, mert ezt én benéztem, és hat decit használtam, ahhoz majd egy kiló lisztet, így aznap két pizza készült) - 3,2 dl meleg víz - 2 ek olaj - 50 dkg liszt. - (Móni barátnőm receptje)

Feltét: Ha nem bíbelődnénk a tésztával, akkor vegyünk kész lapot. - Üveges paradicsomszósz - feltét ízlés szerint (nálam a sonka, mozzarella sajt, kukorica, reszelt sajt a menő, de ha van otthon, akkor mehet rá gomba vagy olívabogyó is) - só, pizza fűszerkeverék. 

Elkészítése: Az élesztőt futtassuk fel a meleg cukros, sós tejben (mmm...), én ezt mindig optimistán megpróbálom, soha nem sikerül, így tartok a szekrényben porélesztőt is, a lisztet keverjük el a meleg vízzel, és a felfuttatott élesztővel, jól gyúrjuk át, majd pihentessük egy órán keresztül. 

Nyújtsuk fél centi vastagra, kenjük meg a paradicsomszósszal, fűszerezzük, tegyük rá a feltétet és 220 fokra előmelegített sőtőben süssük 15 percet. Akkor jó, ha olvadtt a sajt és barnul a széle.

 

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*

Ez volt az első hét menüje, menet közben láttam, hogy még van hová fejlődnöm, de kezdésnek nem volt rossz az elért eredmény. Összegzésképpen elmondhatom, hogy:

  • kevesebb ételt dobtam ki, mivel minden egyes megvásárolt árunak megvolt a felhasználási terve. 

  • tudtam, hogy mit eszek

  • kevesebb pénz ment el ételre (mivel mindig volt itthon mit enni, nem álltunk munka után az üres hűtő előtt, majd rendeltünk valamit)

A sok jó mellett azért megemlíteném, hogy roppant időigényes volt az előkészítés:

  • több órát töltöttem a tervezéssel, és a bevásárlólista írásával (gondolom ez gyorsabb lesz idővel)

  • majd magával a bevásárlással is, mert nem tudtam minden dolgot egy helyen beszerezni, és csak a szombat állt a rendelkezésemre.

 

A jövőben majd még megosztom a többi menüt is, de egyelőre még fejlesztés alatt áll a program.  A második hetet rosszul terveztem, így már szerdára minden elfogyott a hűtőből, bár lehet azért, mert a férjem hétfőn elkezdett alkotni, és minden fellelhető alapanyagot felhasznált egy egyszerű bolognai spagettihez. Szóval van még min javítani, de összességében hasznosnak találtam a programot. 

 

Köszönöm, hogy benéztél hozzám, ha tetszett a bejegyzés és a blog, csatlakozz a Facebook oldalamhoz is!

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://frankfurtimesek.blog.hu/api/trackback/id/tr2311649684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BlueCorsa 2016.08.29. 21:40:41

Jóóó hosszú poszt, látszik, hogy sokat dolgoztál rajta, meg a képeken is (meg persze a kajákon is!) :-) A rizottódat tuti kipróbálom.

Nekem is visszatérö dilemma a "mit fözzek jövö héten??", általában dupla adagot fözök egyszerre, ami 2 napig lesz a vacsora (ha kitart...), kivéve amit frissen jó csak elkészíteni, hal pl. Ki van lógatva egy kajalista a konyhában, csak végigfutom, hogy mi nem volt régóta, és volna hozzá kedv.
Nálunk nagy kedvenc a lasagna (hús helyett spenótos), de gyakran csinálok magyaros fogásokat (pörkölt, vagy paprikás krumpli salátával), vagy a 100féleképpen variálható noodle auflauf (rakott tészta vagy mifene). Vagy indiai curry, ebböl is van sokféle, rizzsel.
Hétvégén egész csirke a sütöbe, néha locsolgatva, nem nagy kunszt. De bele kell jönni, meg az elöre listakészítés/bevásárlásba is, ez idövel úgyis kialakul.
Szerintem legyél továbbra is optimista, és vegyél friss élesztöt, csak ne tegyél a tejbe sót hozzá... csak 1 tk cukrot, és a tej csak épp langyos legyen, ne nagyon meleg. 10-15 perc alatt feljön, mint a talajvíz.

Szeretjük az ilyeneket (is), jöhet mééég a folytatás, még ha nem is lesz ilyen extenzív. ;-)

GizilányaJudy 2016.08.30. 07:46:57

Szia, nekem az tetszett a legjobban,hogy életszerű. A legtöbb kajás bejegyzéseknél az az érzése támad az embernek,hogy úgysem tudja megcsinálni az adott kajakölteményt . A te menüd tökéletesen érthető és kedvet is kaptam pl. a rizottó és a banános pohárkrém elkészítéséhez.
Az előttem szólónak igaza van az élesztőt illetően! :)

sellőlány 2016.08.30. 15:09:10

Ez egy szuper ötlet és kreatív időszak, remélem, sikerül kitartónak maradnod. A házi kosztnál nincs jobb a világon, persze ez nem azt jelenti, hogy mindent zsírosan és kétpofára.

sellőlány 2016.08.30. 19:15:46

@sellőlány: A kommentem második része viszont elszállt. :-O (már nem először...). Ha lesz ihletem, begépelem...

sellőlány 2016.08.30. 21:16:58

@sellőlány: Na, szóval a risottóhoz és a pizzához két észrevétel (és nem korrekció, hiszen ez amolyan ízlés dolog). Az olaszok a risottóhoz nem raknak krémsajtot (vagy tejszínt), hanem a krémességet a lassú főzéssel (fedő nélkül), csak annyi alaplé adagonkénti hozzáadásával (ami épp ellepi, majd elfővi magát) illetve a főzés befejezése előtt egy jó marék parmezán és egy kis kocka vaj hozzáadásával éri el. A rizs maradjon mindenképp al dente, azaz belül még harapható, az alaplé-sajt-vaj alkotja a "sughettót", a krémes szószt a rizsszemek körül. A pizza tésztájához, bár a barátnők receptje szent

sellőlány 2016.08.31. 06:10:33

@sellőlány: bár a barátnők receptje szent

sellőlány 2016.08.31. 10:21:24

@sellőlány: nem tudom, ez most moderáció vagy a blog motor szórakozik... de bemásolom újra...
Na, szóval a risottóhoz és a pizzához két észrevétel (és nem korrekció). Az olaszok a risottóhoz nem raknak krémsajtot (vagy tejszínt), hanem a krémességet a lassú főzéssel (fedő nélkül), csak annyi alaplé adagonkénti hozzáadásával, ami épp ellepi (majd elfővi magát) illetve a főzés befejezése előtt egy jó marék parmezán és egy kis kocka vaj hozzáadásával éri el. A rizs maradjon mindenképp al dente, azaz belül még harapható, az alaplé-sajt-vaj alkotja a "sughettót", a krémes szószt a rizsszemek körül. A pizza tésztájához, bár a barátnők receptje szent

sellőlány 2016.08.31. 13:58:09

Feladom, az igazi pizza receptje titok marad...

gabuschka 2016.08.31. 19:06:20

@sellőlány: Ez nálam akkor jelentkezik, amikor mobilról kommentelek. A fele mindig elszáll. Ha laptopról, akkor minden oké. Írd meg honnan írtad, és akkor szólok a supportnak. Egyszer már írtam nekik, hogy ezt tapasztaltam, de mondták, hogy ilyet még soha az életben nem hallottak, így nem tudják mi lehet a gond. Megpróbálok még egyszer szólni.
Egyébként nekem jön email mindig a kommentekről, így megvan a recept. :-)
Ki is próbálom, én nem néztem utána a pizza receptnek, ez amit megosztottam elvileg a "pizza hut" pizza receptje, mondjuk tényleg eléggé kifliszerű íze volt. :-)

A risotto-t meg tudom, hogy elvileg krémsajt nélkül kell csinálni, de nem szerettem volna egy délután állni mellette, hogy krémesre keverjem. Ez olyan hamis risotto lett. Olyan mint a carbonara, az is az olaszoknál tejszín nélkül készül, de itt pl No-ban tesznek bele rendesen.

gabuschka 2016.08.31. 19:26:56

@BlueCorsa: Ez a kajalista jó ötlet, én is valami ilyesmit szeretnék csinálni, hogy ne kelljen mindig azon gondolkodni, hogy mit főzzek. AZ élesztő mindig megszívat, bár lehet most a só volt a baj. :-) De nem adom fel, megprőbálom legközelebb is. A rakott tészta anyukám tipikus hűtőürítő fogása volt, mindig tett rá tejfölt meg reszelt sajtot, finom volt annak ellenére, hogy nem mindig tudtuk, mi van benne. :-)
Egyébként örülök, hogy tetszett, remélem hamarosan sikerül még egy hetet rendesen végigcsinálnom, és akkor megosztom az újabb tapasztalatokat.

gabuschka 2016.08.31. 19:27:58

@GizilányaJudy: Köszi! :-) A risotto tényleg nagyon finom, bár gondolom a sok krém meg sajt miatt.

sellőlány 2016.08.31. 22:10:20

@gabuschka: Köszi szépen, ha megkérdezed. Igen, főleg mobilról kommentelek, de fura módon csak ritkán fordul elő. Eddig csak itt és a HA-n. Már mindenféle konspirációs elméletem van emiatt.

Szerző

Címkék

18+ (1) advent (3) Albufeira (1) Algarve (1) amszterdam (1) anyós (2) asztrológia (1) babanaplo (4) babysitter (1) barat (1) bicikli (1) blog (34) Braunfels (1) brazíl (1) Brazília (4) Budapest (1) BurgEltz (1) célok (1) cipő (1) Corcovado (1) diszneb (3) Drágám (18) dsds (1) egyetem (1) egyperces (23) eljegyzés (2) emberek (2) emlékek (1) énblog (25) esküvő (4) ételek (5) étterem (2) Faro (1) felhívás (1) felolvasás (2) fesztiválok (1) filmek (2) fodrasz (1) fogyokura (3) fokhagyma (2) frankfurt (4) Frankfurt (30) gaszto (1) generációk (3) gyerekvállalás (4) halaadas (1) hetiinstagram (11) hetinsta (10) Hetinsta (1) hétköznapok (1) hotel (14) Igoat (2) INFJ (2) info (2) Instagram (2) interju (13) Introvertált (2) introvertáltkihívás (1) iroda (2) ismerkedés (1) Janikovszky (2) JanikovszkyÉva (1) játék (1) joga (2) karácsony (4) karácsonyivásár (1) kastély (2) kávézók (1) kecske (1) képek (1) kérdőiv (10) kétkeréken (1) kiállítás (2) kikicsoda (2) kínai asztrológia (1) kirándulás (1) klinika (5) kollégák (2) költözés (2) kritika (1) kultúra (5) kupi (2) lackfijanos (1) látnivalók (14) leg (12) leggings (1) levendula (1) lista (24) Lohrberg (1) Loulé (1) magyar (4) Magyarország (3) magyaros (1) meditáciò (2) meditálók (1) menüterv (1) mindennapok (4) motivációslevél (2) munka (26) munkahely (3) munkakereses (11) nászút (1) német (1) németegység (1) németek (30) Németország (48) Neuschwanstein (1) nézelődöm (18) nyaralás (12) nyelv (3) nyelviskola (2) nyelvtanulás (4) Olaszország (1) orvosnál (5) párkapcsolat (9) parkoló (1) párválasztás (7) phuket (1) Portugália (2) praktikus (1) probanap (1) programok (1) Quarteira (2) recepciósok (1) recept (3) reggeli (2) rend (1) Rio de Janeiro (1) Róma (1) sarkosvelemeny (12) Schwangau (1) Schweinehund (1) Skyline (1) sport (1) Stáblista (2) Strasbourg (1) süti (2) szálloda (2) szauna (2) személyes (5) szerelem (3) szilveszter (3) szingli (3) színház (1) szomszédok (1) szórakozás (2) sztorizgatás (8) tábor (2) TagderEinheit (1) tanulás (3) tengerpart (5) terhesség (11) tévé (3) Tihany (1) tüntetés (1) uszoda (1) útinaplók (13) vacsora (1) Valentinnap (3) városnézés (18) vásárlás (1) vendégek (13) Vipassana (2) virsli (2) vlog (2) wg (3) zene (2) Címkefelhő

Hozzászólások